Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις. Σήμερα, δοκιμαζόμαστε για ακόμη μία φορά. Η τεχνολογική αλλαγή επιταχύνεται. Οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται. Το γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει. Οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πληθαίνουν.
Η εξασφάλιση της ευημερίας μας και η διατήρηση των αξιών μας εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε, να καινοτομούμε και να ανταγωνιζόμαστε. Η δεύτερη Ευρωπαϊκή Επιτροπή της προέδρου Ursula von der Leyen εστιάζει σε δύο προτεραιότητες: στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων.
Η ασφάλεια και η ευημερία μας είναι αλληλένδετες. Το ReARM Europe/Resilience 2030 είναι το σχέδιό μας για την ενίσχυση και των δύο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να ενεργοποιήσει την εθνική ρήτρα διαφυγής ως προσωρινό, συντονισμένο και στοχευμένο μέτρο για να δώσει ώθηση στις αμυντικές επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ε.Ε.
Αυτό θα επιτρέψει στις χώρες της Ε.Ε. να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες και την αμυντική βιομηχανία, και να ξοδέψουν από κοινού όχι μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα. Πιστεύω ότι η κίνησή μας θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, θα δώσει ώθηση στην καινοτομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα με πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) ενεργές στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας. Από τους εργάτες στις αμυντικές μας βιομηχανίες έως τους στρατιώτες στα σύνορά μας, η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής μας. Την ίδια στιγμή θα παρακολουθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα των προϋπολογισμών των χωρών της Ε.Ε. και την υγιή ανάπτυξη των οικονομιών μας.
Από την άποψη αυτή, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές και οι φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται τώρα σε οικονομική ανάπτυξη πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε έως τώρα. Απαιτούνται τολμηρές κινήσεις ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητες της Ευρώπης.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητά μας, όπως οι τιμές της ενέργειας, η πρόσβαση σε εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες ή η πρόσβαση σε κεφάλαια ώστε να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις.
Θα ήθελα να εστιάσω στην πρωτοφανή προσπάθεια απλοποίησης που καταβάλλεται προκειμένου να μειωθούν τα διοικητικά εμπόδια στην Ε.Ε. Η απλοποίηση είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για την ανταγωνιστικότητα και έχω την ευθύνη του συντονισμού αυτών των προσπαθειών.
Η Ε.Ε. εξέρχεται τώρα από μια περίοδο πολύ έντονης ρυθμιστικής δραστηριότητας. Αυτή η περίοδος έδειξε την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει ο τεχνολογικός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή. Η δέσμευσή μας απέναντι στην εξασφάλιση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης δεν έχει υποχωρήσει. Ωστόσο, είναι ανάγκη να σκεφτούμε το πώς θα φτάσουμε εκεί.
Τώρα είναι η ώρα να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να αναλογιστούμε και να προσαρμοστούμε όπου χρειάζεται για να κάνουμε τους κανόνες μας πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς. Πρέπει να μην αφήσουμε τη συσσώρευση διοικητικών εμποδίων επί ανθρώπων και επιχειρήσεων να μας εμποδίσει να φτάσουμε στους στόχους μας.
Περισσότερο από το 60% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. θεωρεί το ρυθμιστικό πλαίσιο εμπόδιο για τις επενδύσεις, ενώ το 55% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναφέρει τα ρυθμιστικά και το διοικητικά εμπόδια ως τις μεγαλύτερες δυσκολίες τους.
Η ατζέντα της απλοποίησης δεν σημαίνει απορρύθμιση. Ούτε θα είναι μια άσκηση στολίσματος βιτρίνας. Θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια των κανόνων και των ρυθμιστικών μας αρχών. Πρέπει να επιτυγχάνουν τους στόχους τους χωρίς να περιορίζουν αδικαιολόγητα την καινοτομία και την οικονομική δραστηριότητα.

Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να αναλογιστούμε και να προσαρμοστούμε όπου χρειάζεται για να κάνουμε τους κανόνες μας πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς, τονίζει ο Valdis Dombrovskis.
Η απλοποίηση και η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης δεν είναι αυτοσκοποί. Είναι σημαντικά βήματα ώστε να ανθίσουν οι παραγωγικοί τομείς, να προστατευθούν οι υπάρχουσες δουλειές που απειλούνται από μεταφορές δραστηριοτήτων σε άλλα μέρη, ώστε να οδηγήσουν στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει τον δρόμο σε πολλούς τομείς, αλλά υστερεί σε άλλους. Οι πολιτικές μας πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν τα δυνατά μας σημεία και να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που καθυστερούν την πρόοδο σε τομείς όπου υπάρχει υστέρηση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επιβαρύνουμε τους εαυτούς μας με περιττούς περιορισμούς και απαγορεύσεις.
Αυτό ξεκινά με το να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Χρειάζεται επίσης να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τους λαμπρότερους αποφοίτους μας ώστε να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν καινοτόμες start ups στην Ευρώπη, αντί να φεύγουν για άλλες αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα ξεκάθαρο όραμα επίτευξης γρήγορων, απτών βελτιώσεων για ανθρώπους και επιχειρήσεις.
Πρώτον, έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για τους οποίους θα παραμείνουμε υπόλογοι. Θα μειώσουμε τα βάρη που σχετίζονται με την διοίκηση κατά τουλάχιστον 25% για όλες τις επιχειρήσεις και κατά τουλάχιστον 35% για της μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξοικονομώντας περίπου 37,5 δισ. ευρώ από επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες, έως το 2029.
Δεύτερον, θα ενισχύσουμε την εμπλοκή μας με τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους διοικητικούς αξιωματούχους που εφαρμόζουν τους υπάρχοντες κανόνες. Θα ακούσουμε απευθείας τις εμπειρίες τους και θα λάβουμε υπόψη μας τι λειτουργεί και τι όχι.
Τρίτον, θα είμαστε φιλόδοξοι και αποφασιστικοί. Δεν φοβόμαστε να σπάσουμε τα ταμπού όπου χρειάζεται, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.
Στο τέλος Φεβρουαρίου η Κομισιόν παρουσίασε τις πρώτες δύο προτάσεις απλοποίησης σχετικά με την βιωσιμότητα και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας διάφορων επενδυτικών εργαλείων. Μια μακρά σειρά προτάσεων περαιτέρω απλοποίησης θα ακολουθήσει στους τομείς, για παράδειγμα, της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της χρήσης ψηφιακών λύσεων για εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, της απλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της βελτίωσης της λειτουργίας της αμυντικής βιομηχανίας.
Είμαστε αποφασισμένοι ότι αυτές οι κινήσεις θα κάνουν πραγματική και απτή διαφορά. Η Ε.Ε., για ακόμη μία φορά, θα βγει ισχυρότερη από τις αντιξοότητες.
* O Valdis Dombrovskis είναι Επίτροπος Οικονομίας, Παραγωγικότητας, Εφαρμογής και Απλοποίησης της Ε.Ε.