Το 2024, ο φόβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.) έχει μετατραπεί σε φόβο μήπως κάποιος μείνει πίσω στη χρήση της. Η τεχνολογία είναι παντού -είτε έχει λογική είτε όχι: ίσως να μη χρειάζεστε μια οδοντόβουρτσα με Τ.Ν., αλλά ένα τρακτέρ που αξιοποιεί την Τ.Ν. θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις καιρικές συνθήκες ή τις ιδιαιτερότητες του εδάφους, αυξάνοντας την παραγωγή τους.
Παράλληλα, οι λιανέμποροι σε όλο τον κόσμο υιοθετούν «phygital» επιλογές, συνδυάζοντας τη φυσική και την ψηφιακή εμπειρία αγορών. Η Τ.Ν. θα αναδιαμορφώσει κάθε πτυχή της παγκόσμιας οικονομίας, από την επενδυτική τραπεζική και τα καταναλωτικά αγαθά έως τη βαριά βιομηχανία και τα ελεύθερα επαγγέλματα. Ωστόσο, ο αντίκτυπός της δεν θα είναι ο ίδιος παντού. Πού, λοιπόν, θα έχει πραγματικά θετική επίδραση η Τ.Ν. και πού θα εμφανιστεί απλώς λόγω του φόβου ότι κάποιος μπορεί να μείνει πίσω;
Πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία; Ζητήσαμε από μια ομάδα ειδικών να εκτιμήσουν με ποιον τρόπο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον επιχειρηματικό τομέα και την αγορά εργασίας το 2025 και στο μέλλον.
Ζήτημα ηθικής υποχρέωσης
Reid Hoffman, επιχειρηματίας και επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων. Συνιδρυτής του LinkedIn και συγγραφέας του βιβλίου «Superagency: What Could Possibly Go Right with Our AI Future».

Από τότε που η Τεχνητή Νοημοσύνη «ανακοίνωσε» την άφιξή της μέσω του ChatGPT, ζούμε την αυγή της γνωσιακής βιομηχανικής επανάστασης. Η Τ.Ν. υπόσχεται έναν ψηφιακό μετασχηματισμό ισοδύναμο με τις παλαιότερες προόδους στις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη βιομηχανική παραγωγή. Από το 2025 και μετά, θα αρχίσουμε να βιώνουμε την καθημερινή επίδραση της Τ.Ν. στην ενίσχυση των ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων.
Ορισμένες εφαρμογές, όπως οι προσωποποιημένες ιατρικές υπηρεσίες ή οι δάσκαλοι Τ.Ν. με 24ωρη πρόσβαση μέσω smartphone, είναι προφανείς τρόποι με τους οποίους η παρουσία της θα γίνει αισθητή, δεδομένων των παγκόσμιων αναγκών και των τρεχουσών δυνατοτήτων της. Ωστόσο, μια τεχνολογία τόσο σημαντική όπως η Τ.Ν. θα δημιουργήσει επίσης εντυπωσιακές, απρόβλεπτες καινοτομίες, οι οποίες θα φαίνονται προφανείς μόνο εκ των υστέρων.
Πιστεύω στο επιχειρηματικό πνεύμα και στις δυνάμεις της αγοράς που ωθούν την καινοτομία, αλλά θεωρώ επίσης ότι η προώθηση της Τ.Ν. είναι ηθική υποχρέωση, δεδομένου του πλήθους των παγκόσμιων προκλήσεων που οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αντιμετωπίσουν επαρκώς. Συνεπώς, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την Τ.Ν. για να επεκτείνουμε τις ικανότητές μας στην επίλυση των πιο πιεστικών προβλημάτων μας -από την κλιματική αλλαγή και την εξάλειψη ασθενειών έως τη διεύρυνση της πρόσβασης σε ευκαιρίες. Έτσι, θεωρώ ότι η υποστήριξη της συνεχιζόμενης ανάπτυξης και υιοθέτησης της Τ.Ν. είναι αυτοσκοπός.
Αυτή η ηθική υποχρέωση έχει εφαρμογή σε πολλά επίπεδα. Η Τ.Ν. είναι ηθικά ωφέλιμη για τον κόσμο, καθώς είναι απαραίτητη για την επίλυση βασικών προβλημάτων. Είναι ηθικά ωφέλιμη για την κοινωνία, καθώς μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό πλαίσιο ζωής που να αντανακλά τις ανθρωπιστικές μας αξίες. Και ίσως το πιο σημαντικό, η Τ.Ν. είναι ηθικά ωφέλιμη για το άτομο, καθώς ενισχύει τις ανθρώπινες δυνατότητες και την αυτονομία μας στην πραγματοποίηση των φιλοδοξιών και των ονείρων μας.
Για να προωθήσουμε την Τ.Ν., πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στον έλεγχο και στη χρήση των δεδομένων. Επί του παρόντος, μπορούμε να διακρίνουμε τις βελτιώσεις που απαιτούνται σε επίπεδο εφαρμογών και σχεδιασμού για την αύξηση των δυνατοτήτων της Τ.Ν., αλλά υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να «ξεμείνουμε από δεδομένα» για να επιτύχουμε την επόμενη κλίμακα ανάπτυξης. Θα ήθελα να δω μια συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με σχήματα αδειοδότησης και δημιουργικές λύσεις. Είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε τη συλλογική πεποίθηση ότι «η χρήση δεδομένων δεν είναι κλοπή, αλλά δημιουργεί ένα δημόσιο αγαθό».
Η αύξηση της διαθεσιμότητας δεδομένων για τη βελτίωση της Τ.Ν. θα αποδώσει καλύτερα εργαλεία για την κοινωνία, την οικονομία και το άτομο. Η ευρύτερη κοινωνική κατανόηση αυτής της σημαντικής σύνδεσης θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις τρέχουσες συγκρούσεις σχετικά με την ιδιοκτησία δεδομένων. Η ιδιοκτησία δεδομένων είναι μια έννοια αντίθετη με τη συμβατική μας κατανόηση για την κατοχή αντικειμένων. Αντί να αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα όπως τα «ρούχα μου» ή «το αυτοκίνητό μου», πρέπει να τα αντιληφθούμε ως κάτι απεριόριστο. Όπως προσαρμόσαμε τα πνευματικά δικαιώματα για να επιτρέψουμε τη δίκαιη χρήση, έτσι πρέπει να συνεργαστούμε για μια νέα εκδοχή πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή των δεδομένων, που θα προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων και θα ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη.
Η Τ.Ν. θα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των κοινωνιών μας. Αυτή η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε απτά, θετικά αποτελέσματα για δισεκατομμύρια ανθρώπους, χάρη στη συνεχώς αυξανόμενη κοινή κατανόηση των δυνατοτήτων της να μεταμορφώσει την ανθρώπινη εξέλιξη.
© 2024 The New York Times Company and Reid Hoffman
Δύναμη μεταμόρφωσης που μπορεί να μας ωφελήσει όλους
Marc Benioff, Διευθύνων Σύμβουλος της Salesforce.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στη Silicon Valley, έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών κυμάτων καινοτομίας, αλλά κανένα δεν συγκρίνεται με τον βαθύ αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Τ.Ν. είναι η καθοριστική τεχνολογία της εποχής μας -ίσως και κάθε εποχής. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, έχουμε ήδη δει τρεις γενιές Τεχνητής Νοημοσύνης. Αρχικά, εμφανίστηκαν τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία αναλύουν δεδομένα για να κάνουν προβλέψεις. Στη συνέχεια, ήρθε η γενετική Τ.Ν., βασισμένη σε συστήματα βαθιάς μάθησης, όπως το ChatGPT. Σήμερα, βιώνουμε το τρίτο κύμα, που χαρακτηρίζεται από «ευφυείς πράκτορες» (intelligent agents), ικανούς να διαχειρίζονται αυτόνομα πολύπλοκες εργασίες.
Αυτά τα συστήματα μπορούν να ενισχύσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες με τρόπους που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε αδιανόητους. Στη Salesforce, το Agentforce, η σουίτα των ευφυών πρακτόρων μας, ηγείται αυτού του τρίτου κύματος. Το Agentforce έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει στις εταιρείες να επεκτείνουν δραστικά το εργατικό τους δυναμικό, χρησιμοποιώντας Τ.Ν. για να αναλαμβάνει καθημερινές εργασίες, ακόμη και να λαμβάνει αποφάσεις.
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν ένα εργατικό δυναμικό βασισμένο σε Τ.Ν., που θα διαχειρίζεται την επικοινωνία με τους πελάτες, θα αναλύει δεδομένα, θα βελτιστοποιεί στρατηγικές πωλήσεων και θα εκτελεί λειτουργικές εργασίες σε πραγματικό χρόνο, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα των εταιρειών και να επιτρέψει στους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλότερης αξίας, όπως η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη σχέσεων με τους πελάτες. Στόχος της Agentforce είναι να ενδυναμώσει κάθε εργαζόμενο, να εμβαθύνει τις σχέσεις με τους πελάτες και να αυξήσει τα περιθώρια ανάπτυξης και κέρδους.
Η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και ευφυών πρακτόρων -ένας συνδυασμός ανθρώπινης δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης με την ακρίβεια και την κλιμακούμενη ικανότητα της Τ.Ν.- θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του εργασιακού μέλλοντος. Στη Salesforce οραματιζόμαστε την ανάπτυξη πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευφυών πρακτόρων για τους πελάτες μας έως το τέλος του 2025.
Η άφιξη των ευφυών πρακτόρων είναι μια εξαιρετική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, είναι κρίσιμο οι ηγέτες των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να ξεκαθαρίσουν τις βασικές τους αξίες, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην εμπιστοσύνη.
Εταιρείες όπως η δική μου έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η Τ.Ν. είναι αξιόπιστη και ασφαλής, ενώ τα οφέλη της διαχέονται ευρέως. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να βάζουν σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των δεδομένων που τροφοδοτούν αυτούς τους πράκτορες. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα προσωπικά δεδομένα ανήκουν στους χρήστες και όχι στις εταιρείες. Χρειαζόμαστε επίσης ρυθμιστικά πλαίσια που να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια, χωρίς να περιορίζουν την καινοτομία.
Τέλος, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των νέων γενεών, ώστε να είναι προετοιμασμένες για τις δουλειές του αύριο, όπου η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη -μοναδικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά- θα είναι πιο σημαντικά από ποτέ.
Η μεταμορφωτική δύναμη των ευφυών πρακτόρων της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τεράστια. Αλλά μαζί με αυτή την ισχύ, έρχεται και η ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η νέα γενιά Τ.Ν. και το πώς θα επηρεάσει κάθε πτυχή του πολιτισμού μας, εξαρτάται από εμάς.
© 2024 The New York Times Company and Marc Benioff
Μπορεί να εξισορροπήσει την αγορά εργασίας
Richard Baldwin, καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας στο IMD Business School.

Πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ξεκλειδώσει ένα παγκόσμιο κύμα ταλέντων, χάρη στην ικανότητά της να γεφυρώνει δεξιότητες αλλά και γλωσσικά και πολιτισμικά χάσματα. Αυτή η απρόσμενη επίγνωση μου ήρθε σταδιακά, πυροδοτούμενη από την εμπειρία μου ως καθηγητή στο IMD Business School.
Κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης σε στελέχη από δώδεκα διαφορετικές χώρες, ζήτησα από το ChatGPT να γράψει έναν δίλεπτο λόγο καλωσορίσματος για νέους υπαλλήλους. Ο λόγος είχε ξεκάθαρα αμερικανικό ύφος, γεγονός που έκανε έναν συμμετέχοντα να ρωτήσει αν το ChatGPT είχε ανιχνεύσει την προφορά μου. Μη έχοντας σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο, ζήτησα από την εφαρμογή να προσαρμόσει τον λόγο για Βρετανούς, Ιρλανδούς, Κενυάτες, Ινδούς και Νοτιοαφρικανούς νέους υπαλλήλους. Μέσα σε δευτερόλεπτα, εμφανίστηκαν πέντε πολιτισμικά προσαρμοσμένοι λόγοι. Συνειδητοποίησα έτσι ότι το ChatGPT λειτουργεί ως ένας πολιτισμικός «πολύγλωσσος μεταφραστής». Αυτή ήταν η πρώτη μου μεγάλη στιγμή «αποκάλυψης»: η Τ.Ν. μπορεί να γεφυρώσει πολιτισμικά χάσματα.
Η δεύτερη ήρθε ενώ παρουσίαζα μια έρευνα σχετικά με τη χρήση της γενετικής Τ.Ν. από συμβούλους της Boston Consulting Group. Η έρευνα αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: η ποιότητα και η ταχύτητα της εργασίας όλων των συμβούλων βελτιώθηκαν με τη χρήση της Τ.Ν., αλλά τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν στους λιγότερο έμπειρους συμβούλους. Αυτό το αποτέλεσμα «ανόδου του επιπέδου» έχει επιβεβαιωθεί ευρέως.
Εκ των υστέρων, η άνοδος του επιπέδου φαίνεται αναπόφευκτη. Η γενετική Τ.Ν. εκπαιδεύεται σε τεράστια δεδομένα, αλλά χρησιμοποιεί τεχνικές που δίνουν προτεραιότητα σε υψηλής ποιότητας εργασία, αποτυπώνοντας την εμπειρία των καλύτερων επαγγελματιών. Έτσι, τα εργαλεία Τ.Ν. μπορούν να βοηθήσουν τους junior συμβούλους να προσεγγίσουν το επίπεδο των πιο έμπειρων. Οι κορυφαίοι σύμβουλοι εξακολουθούν να έχουν περισσότερη εμπειρία και να προσφέρουν υψηλότερης αξίας υπηρεσίες στους πελάτες, αλλά η Τ.Ν. καθιστά την ποιοτική εργασία προσβάσιμη σε πελάτες με μικρότερο προϋπολογισμό.
Η τρίτη σημαντική αποκάλυψη για μένα προέκυψε μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων σε παγκόσμια κλίμακα. Φανταστείτε εργαζόμενους σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας να τοποθετούνται στον ρόλο των λιγότερο έμπειρων συμβούλων της μελέτης της Boston Consulting Group. Με τη βοήθεια της Τ.Ν., οι δεξιότητές τους βελτιώνονται, κάνοντάς τους πιο ανταγωνιστικούς απέναντι σε εργαζόμενους των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι σαφές: οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν πλέον να αντικαταστήσουν πιο εύκολα Αμερικανούς εργαζόμενους με ταλέντα ενισχυμένα με A.I. που ζουν σε μέρη όπου ένας μισθός 10 δολαρίων την ώρα αρκεί για μια αξιοπρεπή ζωή.
Η τελική μου αποκάλυψη ήρθε όταν συζητούσαμε τη δυνατότητα της ταυτόχρονης μετάφρασης ομιλίας μέσω Τ.Ν. Φανταστείτε μια συνάντηση στο Zoom μεταξύ του ισπανόφωνου Ricardo και της αγγλόφωνης Emily. Με τη βοήθεια της Τ.Ν., η Emily ακούει αγγλικά όσο ο Ricardo μιλάει ισπανικά -χωρίς υπότιτλους, χωρίς καθυστερήσεις. Ο Ricardo μιλά ισπανικά, η Emily ακούει αγγλικά και το αντίστροφο.
Αυτή η σειρά εμπειριών με οδήγησε σε μια αναπάντεχη επίγνωση: η Τ.Ν. θα αναβαθμίσει δεξιότητες, θα καταργήσει τα γλωσσικά εμπόδια και θα εξομαλύνει πολιτισμικές διαφορές, ξεκλειδώνοντας έτσι το πλήρες δυναμικό των εργαζομένων γραφείου και επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο.
Με μια πρώτη ματιά, αυτό ακούγεται σαν η Τ.Ν. να μεταφέρει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, όπως έκανε η παγκοσμιοποίηση με τις εργοστασιακές θέσεις εργασίας. Όμως, δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό. Ο τομέας των υπηρεσιών είναι πολύ διαφορετικός από τον τομέα της μεταποίησης.
Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν πολύ περισσότερες υπηρεσίες σε χώρες χαμηλού κόστους απ’ όσες εισάγουν, επειδή η φθηνότερη υπηρεσία δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Επιπλέον, οι νέες ροές υπηρεσιών θα είναι αμφίδρομες: θα δούμε περισσότερους ξένους εργαζόμενους να δουλεύουν για αμερικανικές εταιρείες και περισσότερους Αμερικανούς να εργάζονται εξ αποστάσεως για ξένες εταιρείες.
Είμαι αισιόδοξος ότι τα εισοδήματα θα αυξηθούν αντί να μειωθούν, καθώς η Τ.Ν. θα ενισχύσει τις δεξιότητες παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από το αν οι Αμερικανοί (και όλοι μας) θα αγκαλιάσουμε την Τ.Ν. Σε τελική ανάλυση, η Τ.Ν. δεν θα πάρει τη δουλειά σας, αλλά κάποιος που χρησιμοποιεί Τ.Ν. μπορεί να το κάνει -ιδιαίτερα αν εσείς δεν τη χρησιμοποιείτε.
© 2024 The New York Times Company and Richard Baldwin
Θα τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη
Xiaolan Fu, διευθύντρια του Κέντρου Τεχνολογίας και Διαχείρισης για την Ανάπτυξη και καθηγήτρια Τεχνολογίας και Διεθνούς Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί μια νέα Βιομηχανική Επανάσταση. Οι βαθιές επιδράσεις της αναμένεται να διαπεράσουν κάθε πτυχή της οικονομίας και της κοινωνίας, φέρνοντας μια σειρά από μετασχηματιστικές αλλαγές. Διακρίνω αρκετούς σημαντικούς τρόπους με τους οποίους η Τ.Ν. θα αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Πρώτον, η Τ.Ν. οδηγεί στην αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας, οδηγώντας σε ανακατανομή πόρων για βελτιωμένη αποδοτικότητα. Αυτή η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει την αναβίωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών έντασης εργασίας, όπως η λογιστική, η νομική υποστήριξη και η εξυπηρέτηση πελατών. Η Τ.Ν. βελτιστοποιεί την ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, προβλέπει διακυμάνσεις στη ζήτηση και εξορθολογίζει τα logistics, προωθώντας εξατομικευμένες υπηρεσίες και ακριβείς στρατηγικές μάρκετινγκ για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.
Επιπλέον, η Τ.Ν. προκαλεί μια βαθιά μεταμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Ενώ η αυτοματοποίηση ενδέχεται να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, παράλληλα δημιουργεί ζήτηση για νέους ρόλους, όπως εκπαιδευτές Τ.Ν., επιστήμονες δεδομένων και μηχανικής μάθησης. Παράγει, επίσης, νέες επαγγελματικές κατηγορίες που αξιοποιούν την Τ.Ν. για την εκτέλεση παραδοσιακών εργασιών, όπως καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν εργαλεία Τ.Ν. Αυτή η μετάβαση καθιστά αναγκαία την επανεκπαίδευση των εργαζομένων για πιο σύνθετες, μη αυτοματοποιήσιμες εργασίες, που απαιτούν δημιουργική επίλυση προβλημάτων και συναισθηματική νοημοσύνη.
Η πρόοδος της Τ.Ν. ενισχύει την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και ενθαρρύνει την καινοτομία «Τ.Ν.+» σε διάφορους κλάδους, με τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το GPT. Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες Τ.Ν., οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιολογούν και να βελτιώνουν την αξία των τεχνολογικά καθοδηγούμενων startups, προωθώντας την καινοτομία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας τη μεταφορά τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας στον τομέα της Τ.Ν. έχει καταστήσει τη χώρα βασικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή της Τ.Ν. Με την υποστήριξη της κυβέρνησης, τους άφθονους πόρους δεδομένων και ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας, η Κίνα βρίσκεται σε πορεία να γίνει παγκόσμια δύναμη στην Τ.Ν. Διαθέτει ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα startups στην Τ.Ν., ενισχυμένο από σημαντικές επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος της Τ.Ν. στις παγκόσμιες ανισότητες αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Ενώ προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, επεκτείνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες και δημιουργεί νέες ευκαιρίες, η ανεξέλεγκτη εφαρμογή της μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες οικονομικές, γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες. Για να διασφαλιστεί ότι η Τ.Ν. θα προσφέρει ένα δίκαιο και συμπεριληπτικό όφελος, οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η προκατάληψη της Τ.Ν., η άνιση πρόσβαση στην τεχνολογία και τα κενά δεξιοτήτων, προωθώντας μια δίκαιη ανάπτυξη και χρήση της Τ.Ν.
Τέλος, η ανθρώπινη συμμετοχή παραμένει κρίσιμη στη διαχείριση και καθοδήγηση των τεχνολογιών Τ.Ν. Καθώς η Τ.Ν. εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ισχυρά πλαίσια διακυβέρνησης για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και ισορροπημένης κατανομής των ωφελειών της Τ.Ν. στην παγκόσμια οικονομία. Οι καινοτομίες που συνδυάζουν αρμονικά την Τ.Ν. με την ανθρώπινη γνώση και δίνουν προτεραιότητα στις ανθρώπινες ανάγκες και αξίες είναι ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη τεχνολογική πρόοδο.
Η Τ.Ν. θα αλλάξει τη δομή των βιομηχανιών και τη γεωγραφία της οικονομίας. Θα διαμορφώσει το τοπίο του συγκριτικού πλεονεκτήματος μεταξύ των χωρών και θα δημιουργήσει νέες παγκόσμιες εξειδικεύσεις. Επιπλέον, θα επιφέρει μετασχηματισμούς στις αγορές εργασίας και θα αυξήσει τις καινοτομίες στον ψηφιακό τομέα. Η τεχνολογική ικανότητα θα συγκεντρωθεί σε λίγες χώρες, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τεχνολογικού διαχωρισμού λόγω του ανταγωνισμού στην Τ.Ν. και σε άλλες κρίσιμες τεχνολογίες μεταξύ κορυφαίων χωρών.
Η μελλοντική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται από την ομαλή ενσωμάτωση της Τ.Ν. με την ανθρώπινη σοφία. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που δίνουν προτεραιότητα στον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και υποστηρίζουν τις ανθρώπινες αξίες είναι εκείνες που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία.
© 2024 The New York Times Company and Xiaolan Fu
© 2024 The New York Times Company