Η Ελλάδα παραμένει προορισμός «Value for Money»

Η χώρα μας δεν επιδιώκει απλώς να ακολουθήσει την παγκόσμια τουριστική τάση για να διατηρήσει τη δυναμική της, αλλά να ηγηθεί ως ένα πρότυπο προορισμού, τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γ. Χατζής.

Η Ελλάδα παραμένει προορισμός «Value for Money»
  • Γιάννης Χατζής

Η αυξημένη ζήτηση των τελευταίων χρόνων και η σταθερά υψηλή ικανοποίηση των επισκεπτών αντικατοπτρίζουν την αξία της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει η Ελλάδα και η οποία εύλογα αντανακλάται στις τιμές των σχετικών υπηρεσιών.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη ανάμεσα σε έξι μεσογειακές αγορές ως προς τις αξιολογήσεις των πελατών ξενοδοχείων για τη θερινή σεζόν του 2024, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ. Με συνολική βαθμολογία 87% στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI), η χώρα μας ξεπέρασε ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Κύπρος (86%) και η Ισπανία - Ιταλία (85%). Αυτές οι διακρίσεις βασίζονται στην εξαιρετική εξυπηρέτηση, την καθαριότητα και τη στρατηγική τοποθεσία των ξενοδοχείων.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών στον τουριστικό τομέα δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Τα ελληνικά ξενοδοχεία επενδύουν ετησίως κατά μέσο όρο 800 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις και συντηρήσεις, ενώ 105 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο κατευθύνονται κάθε έτος σε δράσεις βιωσιμότητας. Αυτές οι επενδύσεις αναβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας ότι ο επισκέπτης λαμβάνει μια πραγματικά ποιοτική εμπειρία διαμονής.

Επιπλέον, τα ξενοδοχεία λειτουργούν σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον. Οι αυξήσεις στο κόστος, από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες μέχρι τα χρηματοοικονομικά έξοδα, ασκούν σημαντική πίεση στα οικονομικά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών, η έρευνα της ICAP CRIF καταδεικνύει ότι τα καθαρά προ φόρου κέρδη των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 16,3% το 2023, γεγονός που δείχνει ότι η αύξηση των τιμών δεν αντανακλά σε αυξημένα κέρδη.

Αντίθετα, ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιταχύνεται εξαιτίας των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες βαρύνουν δυσανάλογα τον ξενοδοχειακό κλάδο σε σύγκριση με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι αυξήσεις των πάσης φύσεως τελών και η υψηλή φορολογία λειτουργούν σαν «βαρίδια», περιορίζοντας τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως η Ελλάδα παραμένει προορισμός «Value for Money». Ο συνδυασμός εξαιρετικών ιδιωτικών υποδομών, υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθιστά το κόστος διακοπών στη χώρα μας απολύτως δικαιολογημένο. Οι επισκέπτες λαμβάνουν πραγματική αξία για τα χρήματά τους, καθώς απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο φιλοξενίας σε έναν προορισμό που συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Κλείνοντας, η στρατηγική επιλογή των ελληνικών ξενοδοχείων να επενδύουν σε βελτίωση ποιότητας, ακόμη και σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων, αποδεικνύει ότι η χώρα μας δεν επιδιώκει απλώς να ακολουθήσει την παγκόσμια τουριστική τάση για να διατηρήσει τη δυναμική της, αλλά να ηγηθεί ως ένα πρότυπο προορισμού που προσφέρει αξία και μοναδική εμπειρία ζωής στους επισκέπτες του. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας σήμερα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες που θα προκύψουν αύριο. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε βασικές φιλο-αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τον τουρισμό, όπως η φορολογική ελάφρυνση (π.χ. κατάργηση ΤΑΚΚ, μείωση ΦΠΑ) και η ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, ιδιαίτερα σε υποδομές.

*O κ. Γιάννης Χατζής είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)

 

v