Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που προσφέρει αμέτρητες τουριστικές επιλογές για κάθε προτίμηση. Νησιά για διασκέδαση ή χαλάρωση. Μοναδικοί παραθαλάσσιοι προορισμοί στην ηπειρωτική χώρα. Ορεινοί προορισμοί μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Πόλεις για city breaks όλο το χρόνο. Γαστρονομία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παντού. Θρησκευτικός, αρχαιολογικός και πολιτιστικός πλούτος που δίνει εναλλακτικές πέρα από το κλασικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». Αμέτρητοι ανεξερεύνητοι προορισμοί που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των εγχώριων ταξιδιωτών, καθώς η βελτίωση του οδικού δικτύου επιτρέπει την πρόσβαση και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας.
Με το να ανακαλύπτουμε την πατρίδα μας είμαστε κερδισμένοι. Είναι στοιχείο της αυτογνωσίας μας και της ταυτότητας του «ποιοι είμαστε». Ταυτόχρονα, όμως, ο εσωτερικός τουρισμός συνεισφέρει στη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών οικονομικών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαχέοντας τα οφέλη του και σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές πέρα από τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, που συνιστούν πόλους έλξης για τον εισερχόμενο τουρισμό.
Η αναγκαιότητα, λοιπόν, είναι προφανής. Το ερώτημα για το αν μπορούμε να ενισχύσουμε το εσωτερικό ρεύμα, έχει θετική απάντηση αν κοιτάξουμε γύρω μας. Το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία είναι μια γεωγραφικά συγκρίσιμη χώρα, είναι πολύ χαρακτηριστικό. Το τουριστικό ΑΕΠ της Ιταλίας διαμορφώνεται 50-50 ανάμεσα στον εισερχόμενο και τον εγχώριο τουρισμό. Αυτό βεβαιώνει πως λύσεις και καλές πρακτικές υπάρχουν και πως η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού δεν είναι κάτι μη ρεαλιστικό. Το αντίθετο.
Οι τρόποι για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλοί. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες παγκόσμιες τάσεις, όπως οι «Digital Nomads». Η δυνατότητα να εργάζεται κανείς από απόσταση επιλέγοντας ο ίδιος ελεύθερα τον προορισμό της διαμονής του είναι χαρακτηριστικό πλέον και της εσωτερικής αγοράς εργασίας. Με τη διασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών η φιλοξενία εργαζομένων από απόσταση είναι ένα κοινό απεύθυνσης που μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα.
Από εκεί κι έπειτα το ΞΕΕ έχει καταθέσει προτάσεις για την παροχή κινήτρων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για όσους επιλέγουν να πάρουν την άδειά τους εκτός Ιουλίου και Αυγούστου. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Οικονομικότερες διακοπές για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μείωση της εποχικότητας για τους προορισμούς και εξάλειψη του φαινομένου να παραλύουν τα πάντα, ειδικά τον Αύγουστο, και να μη λειτουργεί τίποτα.
Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσουμε καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε αρκετές χώρες με τα λεγόμενα «midterm brakes». Μια εβδομάδα ανάπαυλας ανάμεσα στον Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία, και τον Δεκέμβριο. Με επανάληψη άλλης μιας εβδομάδας την άνοιξη. Η Γαλλία εφαρμόζει το μέτρο αφενός για την ξεκούραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφετέρου για τη στήριξη συγκεκριμένων περιοχών που έχουν μικρή τουριστική περίοδο. Και το κάνει με τρόπο ώστε να είναι ισορροπημένη η διάχυση των επισκεπτών, χωρίζοντας τις διακοπές του Φεβρουαρίου σε τέσσερις περιοχές ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους προορισμούς.
Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού απαιτεί συντονισμό και συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το αποδεικνύει άλλωστε και το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού. Έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς αγκαλιάστηκε από επιχειρήσεις και εργαζομένους, συμβάλλοντας στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού με διάχυση της ωφέλειας στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.
Η ενίσχυσή του εσωτερικού τουρισμού μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο ανθεκτικό, πολυδιάστατο και δίκαιο τουριστικό μοντέλο που ωφελεί όλους -από τους ίδιους τους πολίτες έως τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να επενδύσουμε στη χώρα μας, ανακαλύπτοντάς την.
*O Αλέξανδρος Βασιλικός είναι Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)