Περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερες επιχειρήσεις

«Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρχουν σχέδια και κίνητρα για τη συνένωση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να γίνουν λίγο μεγαλύτερες και άρα περισσότερο ανταγωνιστικές», προαναγγέλλει ο Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Business Review.

Περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερες επιχειρήσεις
  • Συνέντευξη του κ. Αδωνι Γεωργιάδη

Τα δύο μεγάλα στοιχήματα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας αναλύει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης: τη δημιουργία ακόμα πιο φιλικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν και την ανάπτυξη των εταιρειών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η πανδημία επιτάχυνε μια σειρά από εξελίξεις, προκαλώντας μια σειρά από «παράπλευρα οφέλη», ενώ διαβεβαιώνει ότι μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα υπάρξει νέο πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς.

Η κυβέρνηση έχει θέσει πρώτιστο στόχο την αύξηση των επενδύσεων. Με δεδομένη την ανασφάλεια και την κάμψη που καταγράφεται φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ποιες διορθωτικές κινήσεις προγραμματίζει η κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο της;

Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα, είναι συνέχεια της προηγούμενης πολιτικής μας. Δεν επηρεάζονται από την πανδημία, επιταχύνονται από την πανδημία και στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Μειώνουμε για δεύτερη φορά τους φόρους, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνουμε τη γραφειοκρατία με το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, επιταχύνονται οι δημόσιες συμβάσεις με τον νόμο 4412, δημιουργούμε ένα ασφαλές και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να έρθουν άμεσα οι νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Και ήδη έχουμε δει καρπούς. Οι Pfizer, Cisco, Microsoft, Digital Realty και ούτω καθ’ εξής συμμετέχουν σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας.

Η πανδημία οδήγησε σε «επιτάχυνση» εξελίξεων στην εγχώρια επιχειρηματική ζωή, αφενός με την τηλεργασία, αφετέρου με την ψηφιοποίηση διαδικασιών στο Δημόσιο. Ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητες ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα;

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης που επίκεινται, δηλαδή ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και ο νέος νόμος για την ταχεία αδειοδότηση των επιχειρήσεων, είναι δύο πολύ μεγάλα βήματα για τη δημιουργία ενός σταθερού και πιο ευέλικτου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τις τροπολογίες που ψήφισε το Υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση του «non-dom» και για τη μείωση της φορολογίας όσων επιλέγουν φορολογική έδρα την Ελλάδα, όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα πολύ ασφαλές και φιλικό για το επιχειρείν περιβάλλον στην Ελλάδα.

Είναι βέβαιο ότι η παρούσα κρίση θα κοστίσει σε όρους λουκέτων επιχειρήσεων και σε απώλειες θέσεων εργασίας. Υπάρχουν σχεδιασμοί για περιορισμό των απωλειών, πέραν των προγραμμάτων χρηματοδότησης που έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα;

Όταν θα έχουμε την τελική αποτίμηση της πανδημίας -ακόμα δεν την έχουμε καθ’ όσον το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη- θα σχεδιάσουμε και νέα προγράμματα. Ασφαλώς μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να χρηματοδοτήσουμε προγράμματα που θα βοηθήσουν πάρα πολύ την αγορά.

Όπως ξέρετε, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία θα διαχειριστούμε με καινοτόμα και φιλικά προς τις επιχειρήσεις δανειοδοτικά προγράμματα για όσους θέλουν να οικοδομήσουν ξανά τις επιχειρήσεις τους με τρόπο καινοτόμο, σύγχρονο και ψηφιακό στην επόμενη μέρα. Ούτως ή άλλως, η αγορά θα στραφεί περισσότερο στην ψηφιακή κατεύθυνση.

Η έκθεση Πισσαρίδη θέτει ως στόχο την «αύξηση του αριθμού των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων» για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν στηρίζετε επαρκώς ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις. Ποια είναι η θέση σας;

Η ελληνική οικονομία έχει μια ιδιομορφία, την οποία η έκθεση Πισσαρίδη έρχεται να επιβεβαιώσει: αποτελείται κατά 95% από πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ο ευρωπαϊκός ορισμός για το τι εστί μικρομεσαία επιχείρηση οριοθετεί μία επιχείρηση που στα δικά μας μάτια στην Ελλάδα φαντάζει γιγαντιαία. Δείτε ποιος είναι ο ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης για την Ευρώπη: έως 50 εκατομμύρια τζίρο τον χρόνο και έως 250 εργαζόμενοι. Βάλτε τώρα με το μυαλό σας πόσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν έως 50 εκατομμύρια τζίρο και έχουν έως 250 εργαζόμενους. Μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών μας, πολύ λίγες.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι αυτό που στην Ελλάδα έχουμε ως κοινή αντίληψη της μικρομεσαίας επιχείρησης, για την Ευρώπη είναι μια πολύ μικρή επιχείρηση. Αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα. Η πολύ μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στις επιταχυνόμενες αλλαγές της παγκόσμιας οικονομίας, δεν μπορεί να ακολουθήσει με την ίδια ταχύτητα τις ψηφιακές εξελίξεις, έχει μεγαλύτερο περιθώριο φοροδιαφυγής, μεγαλύτερα περιθώρια μαύρης εργασίας. Όσο μεγαλώνει μια επιχείρηση, αναγκάζεται να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα, να είναι πιο ανταγωνιστική και άρα πιο παραγωγική, αυτό λέει η έκθεση Πισσαρίδη.

Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρχουν σχέδια και κίνητρα για τη συνένωση των επιχειρήσεων έτσι ώστε οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να γίνουν λίγο μεγαλύτερες και άρα περισσότερο ανταγωνιστικές, όχι με το ζόρι. Εθελοντικά, για εκείνον που θέλει να αξιοποιήσει αυτά τα κίνητρα.

Πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση γιατί και εγώ, σας διαβεβαιώ, ως μικρός επιχειρηματίας, αντιλαμβάνομαι τις αδυναμίες που αυτό το μοντέλο έχει στην επιχείρησή μου.

Σας απασχολεί το γεγονός ότι η πανδημία δημιουργεί τάσεις «εσωστρέφειας» σε πολλές χώρες του κόσμου; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την Ελλάδα;

Προς το παρόν για την Ελλάδα η πανδημία σε αυτό το επίπεδο λειτούργησε θετικά. Έχουμε αναπτύξει μεγάλη, αξιόπιστη και ανταγωνιστική βιομηχανική παραγωγή σε είδη που δεν είχαμε, κυρίως στον χώρο της υγείας, όπως μάσκες, αντισηπτικά, τώρα rapid test κλπ. Ότι η Ευρώπη γενικώς στρέφεται στην ιδέα να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία, αυτό σίγουρα θα βοηθήσει και την Ελλάδα γιατί θα μπορέσουν να δοθούν κίνητρα και περιβάλλον που θα ευνοήσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες έναντι των ανταγωνιστών τους στην Κίνα, την Ινδία ή αλλού. Άρα, λοιπόν, η πρώτη μου αντίδραση είναι ότι ίσως αυτό να μας έχει κάνει και κάποιου είδους καλό.

Στη χώρα μας ένας επιπλέον πονοκέφαλος σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις και το προσφυγικό. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις άμβλυνσης των προβλημάτων υπό το πρίσμα και της εκλογής του Joe Biden;

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ ξεπερνά τη θητεία του οποιουδήποτε Πρόεδρου των ΗΠΑ. Επί προεδρίας Τραμπ υπογράψαμε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, επί προεδρίας Biden θα συνεχίσουμε και θα εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση. Αυτό που ενώνει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ δεν είναι το όνομα του Πρόεδρου, είναι οι στενοί δεσμοί, οι κοινές αξίες, τα κοινά συμφέροντα. Και αυτό θα κρατήσει, πιστέψτε με, όχι χρόνια, όχι δεκαετίες, αλλά αιώνες.

 

v