Η επόμενη μέρα έχει στο επίκεντρο την τεχνολογία

Το momentum του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας πρέπει να διατηρηθεί, τονίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να βάλουμε την τεχνολογία σε πρώτο πλάνο, όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή».

Η επόμενη μέρα έχει στο επίκεντρο την τεχνολογία
  • Συνέντευξη του κ. Μιχάλη Τσαμάζ

Η παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η πανδημία, άλλαξε απότομα την καθημερινότητα όλων. Διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, με τον οποίο ψυχαγωγούμαστε, με τον οποίο εκπαιδευόμαστε και επικοινωνούμε. Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξε έναν ισχυρό σύμμαχο για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες: την τεχνολογία.

Για τον Όμιλο ΟΤΕ, προτεραιότητα όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης ήταν και είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δικτύων και των υπηρεσιών του, αγαθό ζωτικής σημασίας για όλους - για την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της. Οι επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ που υλοποίησε ο Όμιλος την τελευταία δεκαετία για δίκτυα οπτικών ινών και 4G /4G+ ήταν εκείνες που επέτρεψαν στους πολίτες, κατά το lockdown, να κάνουν τα πάντα, με ποιότητα, από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

«Είμαι υπερήφανος που οι σύγχρονες υποδομές δικτύων που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν απρόσκοπτα και διαχειρίστηκαν με απόλυτη επιτυχία την έκρηξη κίνησης φωνής και δεδομένων», σχολιάζει σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Αυτή η νέα πραγματικότητα της πανδημίας έδρασε ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Με όχημα την τεχνολογία, οι περισσότερες επιχειρήσεις στράφηκαν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στο online περιβάλλον, και η πολιτεία έκανε ψηφιακά άλματα, υλοποιώντας έργα που εκσυγχρονίζουν τον δημόσια τομέα και διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό το momentum πρέπει να διατηρηθεί. Όπως σημειώνει ο κ. Τσαμάζ, «πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά για να φτάσουμε στα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας των προηγμένων τεχνολογικά χωρών. Για να γίνει η χώρα μας παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξέλιξης, πρέπει να βάλουμε την τεχνολογία σε πρώτο πλάνο, όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε το άλμα μπροστά».

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι οι κατάλληλες υποδομές, οι ψηφιακές λεωφόροι πάνω στις οποίες θα τρέξουν οι εφαρμογές της νέας εποχής. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό του ρόλο για το ψηφιακό μέλλον, ο Όμιλος OΤΕ, παρά την κρίση, διατήρησε αμετάβλητα τα επενδυτικά του σχέδια για δίκτυα 5G και Fiber to the Home, ύψους 2 δισ. ευρώ για την τετραετία. Επιπλέον, συμβάλλει καθοριστικά στην ψηφιακή μετάβαση μέσα από την παροχή προηγμένων λύσεων ICT, που αλλάζουν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς «από μέσα», ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, αποδοτικότερα και με χαμηλότερο κόστος.

Έχοντας υλοποιήσει μια σειρά από μεγάλα και σύνθετα έργα, ο Όμιλος OΤΕ αποτελεί συνεργάτη επιλογής για όσους αναζητούν καινοτόμες λύσεις στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, της ασφάλειας πληροφοριών, της ενέργειας, των Smart Cities, των Data Centers, του Cloud και του Internet of Things (IoT).

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις από το περιβάλλον, ο Όμιλος OΤΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην ανάπτυξη. «Η διαχείριση της κρίσης του Covid-19 δεν μας αποσπά από τον συνολικό μας σχεδιασμό να προετοιμάσουμε τον Όμιλο για το μέλλον. Έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα για την επόμενη δεκαετία, να μετατρέψουμε τον OΤΕ στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του μέλλοντος.

Και έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για να το πετύχουμε, εστιάζοντας στον πελάτη, στα δίκτυά μας, αλλά και στις εσωτερικές μας λειτουργίες», αναφέρει ο κ. Τσαμάζ, και προσθέτει: «Το νέο ταξίδι που ξεκινάμε για να φτιάξουμε τον OΤΕ του μέλλοντος, είναι θεμελιώδες για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, αλλά και για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Ο Όμιλος OΤΕ είναι πρόθυμος να συνεισφέρει ενεργά με αίσθημα ευθύνης και εθνική υπερηφάνεια στο τεχνολογικό σκέλος αυτής της ανάκαμψης και στο νέο όραμα για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου OΤΕ, κλειδί για όλα αυτά είναι όλοι –η χώρα, η κοινωνία και οι επιχειρήσεις- «να δούμε, για ακόμη μια φορά, την κρίση ως ευκαιρία». Ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη στάση και τις προτεραιότητές μας. Να καταλάβουμε ότι δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή και προσαρμόζεται γρηγορότερα. Και, βέβαια, είναι μια μοναδική ευκαιρία να πιστέψουμε στην τεχνολογία και να την αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.


v