Πρώτη μας μέριμνα η πρόληψη

«Η αντίληψη της πρόληψης για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της εταιρείας και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει ο Γιώργος Καλομοίρης, Γενικός Διευθυντής της Takeda Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας.

Πρώτη μας μέριμνα η πρόληψη
  • του κ. Γιώργου Καλομοίρη*

Στόχος θα πρέπει να είναι η μετάβαση από το sick care στο health care. Η εμπειρία της περίθαλψης στην Ελλάδα μάς δείχνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την πρόληψη. Θα πρέπει να προλαμβάνουμε και να θωρακίζουμε την υγεία. H εμπειρία όλων μας την εποχή της πανδημίας έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή τη μεγάλη ανάγκη.

Με άλλα λόγια, να κάνουμε την αναγκαία μετάβαση από τη διαχείριση προβλημάτων, στην πρακτική της πρόληψης. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με διαγνωστικά εργαλεία, με εμβολιασμούς, αλλά και με την έγκαιρη χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων. Στην Takeda, η αντίληψη της πρόληψης για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της εταιρείας και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Takeda είναι μια ιαπωνική ιδιωτική βιοφαρμακευτική εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε περίπου 80 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 4.400 εργαζόμενους και συνολικά 30.000 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο.

Εδώ και 240 χρόνια, η ηγετική φήμη της εταιρείας παγκοσμίως έχει χτιστεί πάνω στις αξίες της και την ισχυρή προσήλωση στην Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ ο στόχος της εταιρείας παραμένει ο ίδιος: η βελτίωση της ζωής των ασθενών σε όλο τον κόσμο με την παραγωγή φαρμάκων και θεραπειών υψηλής καινοτομίας.

Βασιζόμενη στη φιλοσοφία του «Takeda-ism», που χαρακτηρίζεται από τις αξίες της εντιμότητας, της δικαιοσύνης, της ειλικρίνειας και της επιμονής, η Takeda χαράσσει τις τέσσερις προτεραιότητες που καθορίζουν τις αποφάσεις και την εν γένει λειτουργία της:

  1. Τοποθέτηση των ασθενών στο επίκεντρο. Οι ασθενείς είναι πάντοτε οι τελικοί ωφελούμενοι από κάθε δραστηριότητα της εταιρείας.
  2. Χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης. Η Takeda σέβεται την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργεί και φροντίζει να υπάρχει εμπιστοσύνη σε κάθε συνεργασία.
  3. Ενίσχυση της εταιρικής φήμης. Η Takeda χτίζει τη φήμη της μέσα από τη δουλειά της. Προσφέροντας αποτελεσματικές θεραπείες, καινοτόμα φάρμακα, αλλά και ασθενοκεντρικά προγράμματα, ανταποκρίνεται καθημερινά στην υπόσχεσή της.
  4. Συνεχής ανάπτυξη. Για την Takeda η ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της διαρκώς, μπορεί να παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη της αποστολής της, με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να προσφέρει καλύτερη ζωή για τους ασθενείς.

Η Takeda προχωρά επίσης με στοχευμένες επενδύσεις ύψους 400 δισ. γιεν ετησίως σε Έρευνα & Ανάπτυξη για καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα στους τομείς της ογκολογίας, της γαστρεντερολογίας, των σπάνιων νόσων, παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, σε προϊόντα αίματος και σε εμβόλια.

Η Takeda στην Ελλάδα την Κύπρο και τη Μάλτα επικεντρώνει τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της σε τρεις βασικούς θεραπευτικούς τομείς:

  • Ογκολογία. Με την εισαγωγή στα κράτη ευθύνης νέων φαρμάκων για καρκινοπαθείς με έμφαση σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: τις αιματολογικές κακοήθειες, τον καρκίνο του πνεύμονα και την ανοσο-ογκολογία.
  • Γαστρεντερολογία. Η εταιρεία εστιάζει κυρίως σε παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος των εντέρων, οι κοιλιακές και άλλες παθήσεις του εντέρου, οι κινητικές διαταραχές και οι ασθένειες του ήπατος.
  • Σπάνιες ασθένειες. Ο τομέας παγκόσμιας πρωτοπορίας της Takeda. Οι προσπάθειες της εταιρείας εστιάζουν στη μεταμόρφωση της θεραπείας της σπάνιας ανοσολογίας, στις σπάνιες αιματολογικές διαταραχές και στις διαταραχές της αποθήκευσης λυσοσωμάτων. Ταυτόχρονα, η Takeda εστιάζει διαρκώς την έρευνά της και στην εξεύρεση θεραπειών για νέα σπάνια νοσήματα.

Πιστή στις αρχές και αξίες της, η απάντηση της Takeda στην πανδημία του ιού Covid-19 επικεντρώθηκε αφενός στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων της, αφετέρου στη συνεχή υποστήριξη των κοινοτήτων και τη διασφάλιση ότι οι ασθενείς θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τα φάρμακα και τη θεραπεία τους.

Σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας, η Takeda, δίνοντας προτεραιότητα στο κοινό καλό, στην προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ασθενών, επέλεξε το δρόμο της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων αντί της συνέχισης της δικής της έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει με άλλες κορυφαίες εταιρείες πλάσματος, στην άνευ προηγουμένου για τα παγκόσμια δεδομένα της φαρμακοβιομηχανίας, πρωτοβουλία CoVIg-19 Plasma Alliance, που έχει ως στόχους την επιτάχυνση της ανάπτυξης μιας πιθανής θεραπείας και τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιτυχίας.

Επιπλέον, πέραν από τη συμμετοχή στο CoVIg-19 Plasma Alliance, η Takeda προσφέρει συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια γιεν σε τρεις οργανισμούς υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Με βάση τη μακροχρόνια δέσμευση της Takeda να βοηθήσει στην επίλυση θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυτά τα κεφάλαια θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση επειγόντων συστημάτων που λειτουργούν, καθώς και στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του Covid-19.

*Ο κ. Γιώργος Καλομοίρης είναι Γενικός Διευθυντής της Takeda Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας

v