Εθνικό μας κεφάλαιο η καθαρή ενέργεια

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεπάγονται επαναστατική αλλαγή αναπτυξιακών δυνατοτήτων», τονίζει ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος & CEO του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και επισημαίνει ότι τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της πατρίδας μας.

Εθνικό μας κεφάλαιο η καθαρή ενέργεια
  • του κ. Γιώργου Περιστέρη*

Μια καλύτερη Ελλάδα, ώστε οι νέοι μας που είναι εδώ να θέλουν να παραμείνουν και εκείνοι που έχουν φύγει, να θέλουν να γυρίσουν: αυτή τη χώρα θέλουμε όλοι μας.

Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους των κλάδων που καλούνται να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια, σε πολλούς από τους οποίους δραστηριοποιείται και διακρίνεται ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται να διαμορφώσουμε τώρα το μέλλον της πατρίδας μας όπως το θέλουμε, είναι κυριολεκτικά μοναδική.

Η πανδημία, αργά ή γρήγορα, θα περάσει. Θα μας δοκιμάσει σκληρά, όπως άλλωστε και όλο τον κόσμο, αλλά θα περάσει. Ωστόσο, η πανδημία οδήγησε την Ευρώπη να δεσμευθεί με πόρους σε μια κατεύθυνση που, για πρώτη φορά, δίνει στη χώρα μας το φυσικό, συγκριτικό πλεονέκτημα! Το Ταμείο Ανάκαμψης, με 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και τη δυνατότητα περαιτέρω μόχλευσής τους, αποτελεί μια ευκαιρία μοναδική για τη χώρα μας, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες. Επιταχύνει τις τάσεις που προϋπήρχαν και φέρνει κυρίαρχα στο προσκήνιο το καθαρό μέλλον της ενέργειας, επιβάλλοντας «πράσινο» περιεχόμενο στο 40% περίπου των επενδύσεων, αλλά και τις βιώσιμες υποδομές που αυξάνουν την απασχόληση και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Ο άνεμος δικός μας, ο ήλιος δικός μας, εθνικό κεφάλαιο. Η καθαρή ενέργεια δική μας, αστείρευτος εθνικός πλούτος που ποτέ δεν πρόκειται να μας λείψει και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει! Για την Ελλάδα, που σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής της πορείας τα τελευταία 50 χρόνια το τεράστιο κόστος των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) σκίαζε και συνεχίζει να σκιάζει την οικονομική ανάπτυξη, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνεπάγονται επαναστατική αλλαγή αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Φθηνή και άφθονη ενέργεια σημαίνει ανάπτυξη, γιατί συνεπάγεται μια δραστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής δυνατότητας οποιασδήποτε χώρας.

Η αξιοποίηση του εθνικού μας ενεργειακού πλούτου σε ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις μεγάλες υποδομές διασυνδέσεων των νησιών και την αποθήκευση ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης, μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ, με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, υψηλό (1,8) πολλαπλασιαστή και - επιτέλους - προοπτικές για δεκάδες χιλιάδες νέες, καλές θέσεις εργασίας.

Σε συνδυασμό με την ένταση της ψηφιοποίησης, του άλλου τομέα στον οποίο δίνει έμφαση το Ταμείο Ανάπτυξης και τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που επιτάσσει η θέση της χώρας μας ως δανειζόμενης, ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο επενδυτής θα απελευθερωθούν υποχρεωτικά από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της απουσίας ασφάλειας δικαίου, με αποτέλεσμα ένα περιβάλλον στο οποίο θα συνυπάρχουν το κίνητρο και η δυνατότητα για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα.

Παράλληλα, ο πράσινος, καινοτομικός, βιώσιμος, εκσυγχρονιστικός χαρακτήρας των επενδύσεων που έρχονται, συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δίνει στην εκρηκτική ανάπτυξη ήπια χαρακτηριστικά και αυξάνει την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού μέσα από τη λύση προβλημάτων που χρόνιζαν, όπως π.χ. η διαχείριση απορριμμάτων και η βελτίωση του περιβάλλοντος, τόσο του φυσικού όσο και του αστικού, μέσα από λ.χ. τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές. Έτσι, παράλληλα, ανεβάζει την ποιότητα ζωής όλων μας.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που δίνει σχήμα στο μέλλον της πατρίδας μας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλώνει εμφατικά παρών. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ήμασταν παρόντες με επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ και με όλα μας τα διαθέσιμα συνεχώς και αδιαλείπτως στις βαλλόμενες ελληνικές τράπεζες. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε καθημερινά πράξη αυτό στο οποίο εδώ και χρόνια έχουμε αναφερθεί, τον επενδυτικό πατριωτισμό.

Και σε αυτή τη νέα κρίσιμη συγκυρία, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει βάλει σε τροχιά υλοποίησης ένα τεράστιο πρόγραμμα νέων έργων και επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ και φέρνει πάνω από 20.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην πενταετία, στους τομείς όπου δραστηριοποιείται και πρωταγωνιστεί: παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, κυκλική οικονομία, βιώσιμες υποδομές και παραχωρήσεις.

Ως Όμιλος αισθανόμαστε δικαίωση, υπερηφάνεια, σιγουριά.

Δικαίωση, γιατί επιλογές δεκαετιών φέρνουν σήμερα τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να βρίσκεται «σαν έτοιμος από καιρό», σε ηγετική θέση στις δραστηριότητες και τους τομείς που προσδιορίζουν το μέλλον. Υπερηφάνεια, γιατί με τις επενδύσεις και τη δουλειά μας συμβάλλουμε ταυτόχρονα, χωρίς διλήμματα, στην πρόοδο της χώρας μας, των μετόχων μας και όλων ανεξαιρέτως των συμμετόχων που έχουμε στις δραστηριότητές μας, πρωτίστως εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών. Και σιγουριά, επειδή η διάρθρωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου είναι στρατηγικά συναρμοσμένη ώστε να μας επιτρέπει να υπερβαίνουμε τον κυκλικό χαρακτήρα της οικονομικής δραστηριότητας και να έχουμε τις απαιτούμενες αντοχές και την απαραίτητη διάρκεια, ώστε να βλέπουμε τα επενδυτικά μας σχέδια να ολοκληρώνονται και να αποδίδουν καρπούς.

Συναισθανόμαστε, τέλος, τη μεγάλη υποχρέωση η επιχειρηματικότητα να λειτουργεί στο πλαίσιο ενός κοινωνικού συνόλου, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ευημερία και προσπαθούμε, κάθε μέρα, με κάθε ενέργειά μας, να ανταποκρινόμαστε σε αυτήν.

*Ο κ. Γιώργος Περιστέρης είναι Πρόεδρος & CEO του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

v