Πιστοποιημένο πλεονέκτημα

Oι νέοι που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και οι εργαζόμενοι, για να παραμείνουν σε αυτή, πρέπει να επενδύουν στη διαρκή εκπαίδευση, δηλώνει ο Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PeopleCert, Πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS).

Πιστοποιημένο πλεονέκτημα
  • Συνέντευξη του κ. Βύρωνα Νικολαΐδη

«Στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει όλα και τίποτα δεν είναι όπως παλιά», δηλώνει ο Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PeopleCert, Πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS). Για τον λόγο αυτό, σημειώνει, οι νέοι που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και οι εργαζόμενοι, για να παραμείνουν σε αυτή, πρέπει να επενδύουν στη διαρκή εκπαίδευση. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η πληροφορική είναι το κλειδί του μέλλοντος και εξηγεί την παρουσία της εταιρείας στη διεξαγωγή εξετάσεων και στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

Η εταιρεία σας κατέχει ηγετική θέση στη διεξαγωγή εξετάσεων και στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που βλέπετε στην αγορά εργασίας σε αυτά τα σημεία; Ποια είναι τα «νέα» προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας εργαζόμενος;

Αν έπρεπε να συνοψίσω με μια φράση τις αλλαγές που έχουν προκληθεί από την επέλαση του κορωνοϊού, θα έλεγα «έχουν αλλάξει όλα και τίποτα δεν είναι όπως παλιά». Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο.

Για μας η εξωστρέφεια είναι στην καθημερινότητα της εταιρικής μας λειτουργίας. Με παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες και διενεργώντας εκατομμύρια εξετάσεις αξιολόγησης και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, παρακολουθούμε ενεργά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας σε πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη.

Αυτή η «παγκόσμια ματιά» μας δίνει τη γνώση και την εμπειρία να κατανοούμε πλήρως τι ζητά η αγορά εργασίας. Το μέλλον είναι ψηφιακό. Τα επαγγέλματα που θα αντέξουν στο μέλλον είναι αυτά που σχετίζονται με την πληροφορική. Η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Η αγορά αναζητά εξειδικευμένο προσωπικό με συγκεκριμένες δεξιότητες και δυνατότητα για ευελιξία και συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων. Η πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων τεχνολογίας και η γλωσσομάθεια αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστική ένταξη του εργαζόμενου στον σύγχρονο επαγγελματικό στίβο.

Οι νέοι που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και οι εργαζόμενοι, για να παραμείνουν σε αυτή, πρέπει να επενδύσουν στη διαρκή εκπαίδευση. Από τις υφιστάμενες δεξιότητες (skilling), ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναβαθμίσει τις δεξιότητές του στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες (upskilling) και, ακόμα, να έχει την ευελιξία να επανειδικευθεί σε αντικείμενα που χρειάζεται η αγορά (reskilling). Η σημερινή πραγματικότητα είναι μαραθώνιος, μια σκυταλοδρομία που χρειάζεται να οπλιζόμαστε με όλα εκείνα τα γνωσιακά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ορίζουμε το μέλλον μας.

Αυτή την πρακτική, της συνεχούς τροφοδότησης με νέες, χρηστικές και πιστοποιημένες δεξιότητες, πρεσβεύουμε και για τους εργαζόμενούς μας. Σήμερα, η οικογένεια της PeopleCert προσφέρει μόνιμη απασχόληση σε 500 άτομα και έχουμε 9.000 εξωτερικούς συνεργάτες διεθνώς.

Το ενδιαφέρον για γνώση και μάθηση, η αφοσίωση στο καθήκον, η ακεραιότητα και η δημιουργικότητα, αυτή η «σπίθα στο βλέμμα», πάντα απαντούν στο ερώτημα «ποιον θα προσλάβουμε» στην PeopleCert, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη γεωγραφία, τον τρόπο ζωής των υποψηφίων. Οι γνώσεις γύρω από το ψηφιακό σύμπαν της τεχνολογίας είναι πάντα ο κοινός παρονομαστής.

Η πανδημία της Covid-19 έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε τομέα της ζωής μας. Εκτιμάτε ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας (λ.χ. τηλεργασία) θα είναι εκτεταμένες ή ότι απλώς θα προστεθούν στην γκάμα των διαθέσιμων επιλογών για εταιρείες και εργαζόμενους;

Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία άλλαξε τις ζωές μας και δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει τι θα αφήσει. Πιστεύω ότι, ακόμα κι όταν η ανθρωπότητα θα διαθέτει εμβόλια και φάρμακα που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό, η ζωή μας σε πολλούς τομείς θα είναι διαφορετική. Πρώτη σημαντική αλλαγή η τηλεργασία, ως μια αναγκαιότητα που θα γίνει επιλογή.

Και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για όσους έχουν προσόντα -κι αυτό απαιτεί μια νέα διαδικασία κοινωνικής εξομάλυνσης των ανισοτήτων, που δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν.

Αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε, μια ψηφιακή ισότητα. Πρέπει να πλησιάσουμε εκείνους που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν ή δεν ήθελαν να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να τους βοηθήσουμε να μην τεθούν εκτός των αναγκών της αγοράς.

Το κλειδί είναι στο να γίνει εργαλείο από τις κυβερνήσεις και υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η Ε.Ε., οι παροχές «ευκαιριών στη γνώση», που θα ενθαρρύνουν με διάφορους τρόπους τη μάθηση, αλλά και την πιστοποίηση των γνώσεων. Κοινωνική πολιτική προτεραιότητα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της απόκτησης επαγγελματικών γνώσεων.

Ειδικά για το Remote Learning και για το Online Certification, πιστεύετε ότι ευνοήθηκαν συγκυριακά λόγω της πανδημίας ή ότι είναι σημαντικό «εργαλείο» για το μέλλον της εκπαιδευτικής διαδικασίας –και γιατί;

Η πανδημία επιτάχυνε εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί νωρίτερα. Μάθαμε όλοι τις δυνατότητες αυτές, δηλαδή «εκπαίδευση από απόσταση». Η τάση αυτή θα μείνει. Διότι απλοποιεί διαδικασίες, μειώνει κόστη και χρόνο.

Πρόσφατα, σε ένα διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, σχεδόν όλοι όσοι μίλησαν για την τηλεκπαίδευση στην εποχή της πανδημίας, ανέφεραν δύο γεγονότα: πρώτον, τα μέσα που χρησιμοποιούσαν αναγκαστικά, δεν είχαν σχεδιαστεί για εκπαιδευτική διαδικασία, και δεύτερον, όλοι συμφώνησαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στις εξετάσεις.

Όσον αφορά στις εξετάσεις, εμείς προσφέραμε στην ελληνική πολιτεία λύσεις. Διότι ήμασταν έτοιμοι. Κι από τη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι, είναι δεδομένο ότι δεν μιλάμε για συγκυρία. Μιλάμε για μια πραγματικότητα.
Επιστήμονες πληροφορικής, ελληνικά μυαλά, που εργάζονται στην εταιρεία, ανέπτυξαν πριν από μία σχεδόν δεκαετία την πρωτοποριακή τεχνολογία  online proctoring και άλλες ψηφιακές εφαρμογές.  Διαθέτουμε συστήματα τηλεξετάσεων και τηλεπιτηρήσεων που λειτουργούν 24/7/365 και καλύπτουν 25 γλώσσες με εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεων ετησίως. 

Διαθέσαμε, λοιπόν, αυτές τις υποδομές και την τεχνογνωσία της PeopleCert για να διεξαχθούν εξετάσεις από απόσταση, μέσω διαδικτύου. Και θα είμαστε πάντα διατεθειμένοι να μοιραστούμε αυτό που εμείς κάναμε πρώτοι για το καλό των πολλών. Αυτό δεν είναι ούτε ευκαιριακό ούτε κίνηση εντυπωσιασμού. Είναι κίνηση ευθύνης, που προκύπτει από τις εταιρικές μας αξίες.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Σε ποια σημεία εκτιμάτε ότι θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες ανάγκες;

Ξέρουμε ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, αλλά και οι απαιτήσεις όσων θέλουν να μάθουν ξένες γλώσσες, εκείνων που θέλουν να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά προσόντα τους, να βελτιώσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους.

Συνήθως αστειεύομαι λέγοντας στους συνεργάτες μου ότι η δουλειά έχει μόνο μία δυσκολία: να μη σταματήσουμε ποτέ να ακούμε τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Ξέρω βέβαια ότι η απλή αυτή προτεραιότητα είναι δύσκολο εγχείρημα, καθώς απαιτεί πολλαπλή προσπάθεια, τεχνολογικής ανέλιξης, αποκωδικοποίησης των αλλαγών που έρχονται, επέκτασης σε νέους τομείς. Το καλό είναι ότι αυτή είναι η δουλειά μας και την κάνουμε με επιτυχία τα είκοσι τελευταία χρόνια. Αυτό θα συνεχίσουμε.

Δουλέψαμε σκληρά. Καταφέραμε να είμαστε οι πρωτοπόροι στον χώρο μας. Διακριθήκαμε ως μία από τις δυναμικότερες εταιρείες στην Ευρώπη. Είμαι περήφανος για αυτά που το καταφέραμε όλοι μαζί, όλη η οικογένεια της PeopleCert. Όπως γνωρίζετε, όμως, το πλέον δυσκολότερο είναι η παραμονή στην κορυφή. Κι αυτό θα επιδιώξουμε. Μέσα από έρευνα και σκληρή δουλειά, να παραμείνουμε στην κορυφή. Κι αυτός είναι ο στόχος. Και για την οικογένεια της PeopleCert, αλλά και για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, που στηρίζονται σε μας για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στον επαγγελματικό στίβο.

v