Η επόμενη, πολύ δύσκολη, αποστολή της Janet Yellen

Η πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, επιστρέφει ως υπουργός Οικονομικών. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Η επόμενη, πολύ δύσκολη, αποστολή της Janet Yellen
  • των Andrew Ross Sorkin, Jason Karaian, Michael J. de la Merced, Lauren Hirsch και Ephrat Livni

Η μετάβαση αρχίζει στ’ αλήθεια. Έπειτα από εβδομάδες καθυστερήσεων, ξεκίνησε η μεταβίβαση της εξουσίας στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.

Ακόμη, όμως, και πριν από αυτό το βήμα, οι επιχειρήσεις είχαν ήδη το βλέμμα στην επόμενη κυβέρνηση, καθώς ο κ. Biden διάλεξε τα βασικά μέλη που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο -συμπεριλαμβανομένης και της Janet Yellen στη θέση της Υπουργού Οικονομικών. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση αυτή, ενώ είχε ήδη άλλη μια ανάλογη πρωτιά, καθώς ήταν και η πρώτη γυναίκα Προέδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΑΠ, της Fed.

Οι επιχειρήσεις στρέφονται ήδη σε σχέδια προετοιμασίας για την επικείμενη συνεργασία με την κυβέρνηση Biden. Η General Motors απέσυρε την υποστήριξή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης Trump να ακυρώσει νομικά κάποιους ενεργειακούς νόμους της California, ενώ το Facebook ετοιμάζεται να εξαπολύσει «επίθεση γοητείας» στην ομάδα του κ. Biden. Ακόμη και ο Steve Schwarzman της Blackstone, ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες-συμμάχους του Trump, είπε ότι είναι τώρα «έτοιμος να βοηθήσει τον Πρόεδρο Biden και την ομάδα του».

Η κ. Yellen επιστρέφει σαν πρόσωπο-κλειδί στην οικονομία. Η υποψηφιότητά της για το υπουργείο θα τοποθετήσει μια διάσημη οικονομολόγο της εργασίας, μια πρώην πρόεδρο της Fed και ταυτόχρονα μια κορυφαία οικονομική σύμβουλο, στο κέντρο των διαπραγματεύσεων για έναν νέο γύρο πακέτων ενίσχυσης.

Η συναινετική της στάση ως επικεφαλής της Fed, η έμφαση στις ανισότητες και την ανεργία, αλλά και η δεκτικότητά της για αντισυμβατικούς τρόπους τόνωσης της οικονομίας οδηγεί πολλούς στη σκέψη ότι θα πιέσει έντονα για ένα ευρύ πακέτο διάσωσης. Σημειωτέον, η τελευταία της πράξη ως επικεφαλής της Fed, η λήψη δραστικών μέτρων κατά της Wells Fargo μετά το σκάνδαλο με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, επίσης δείχνει ότι ίσως φανεί σκληρότερη με τις τράπεζες.

Το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο τής προσδίδει μια δέσμη διαφορετικών ικανοτήτων σε σχέση με τους τελευταίους προκατόχους της: Ο Steven Mnuchin ήταν ένας παλαιομοδίτης οικονομολόγος, ο Jack Lew περνούσε τον καιρό του με τη Wall Street και την πολιτική και ο Tim Geithner ήταν επικεφαλής της προσηλωμένης στα χρηματοοικονομικά New York Fed. Έχοντας αυτά υπόψη, ορισμένοι ρωτούν κατά πόσον η Yellen έχει τις απαραίτητες πολιτικές και διοικητικές ικανότητες να αντιμετωπίσει ένα Κογκρέσο που βρίσκεται σε μη παραγωγική φάση.

Οι υποστηρικτές της διαβεβαιώνουν ότι η πείρα της στη Fed εγγυάται την ομαλή συνεργασία με τον διάδοχό της στην κεντρική τράπεζα, Jay Powell, ώστε να οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία μακριά από τα προβλήματα. «Αντί για τη δυσαρμονία και την απόκλιση που βλέπαμε ανάμεσα στο υπουργείο και τη Fed, τώρα έχουμε ένα εναίο μέτωπο», είπε μιλώντας στο Bloomberg η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος στην Grant Thornton. «Το έχουμε ανάγκη αυτό».

Η επιλογή της κ. Yellen συγκέντρωσε επαίνους απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Ο κ. Biden υποσχέθηκε μια επιλογή που θα ικανοποιούσε τόσο τους προοδευτικούς όσο και τους κεντρώους και, απ’ ό,τι φαίνεται, το πέτυχε. Η γερουσιαστής Elizabeth Warren την αποκάλεσε «θαυμάσια επιλογή» και είπε ότι είναι «έξυπνη, σκληρή και με αρχές». Ο Gary Cohn, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs και οικονομικός σύμβουλος του Trump, είπε ότι η κ. Yelen αποτελεί «έξοχη επιλογή». Δεν είναι τυχαίο ότι οι κεφαλαιαγορές αντέδρασαν με μεγάλη άνοδο μετά τη διαρροή των φημών για πιθανό διορισμό της.

© 2020 The New York Times Company

v