Τελικά, ποιος διασώθηκε;

Μόλις το 1% των δανειοληπτών πήραν το ένα τέταρτο των δανείων από το ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσίας των ΗΠΑ.

Τελικά, ποιος διασώθηκε;
  • των Andrew Ross Sorkin, Jason Karaian, Michael J. de la Merced, Lauren Hirsch και Ephrat Livni

Περισσότερες από 5,2 εκατ. επιχειρήσεις έλαβαν δάνεια από το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσίας (Paycheck Protection Program - PPP), το ύψους 523 δισ. δολαρίων βασικό πρόγραμμα αρωγής που παρείχε η αμερικανική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας. Αλλά ο πρώτος πλήρης υπολογισμός των στοιχείων από την Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων δείχνει αυτό που υποψιάζονταν οι περισσότεροι: πάνω από ένα τέταρτο από τα χρήματα αυτά πήγε σε μόλις 1% των δανειοληπτών, όπως αναφέρουν οι Stacy Cowley και Ella Koeze των «Times».

Από αυτούς, ξεχώρισαν:

• Παναμερικανικές αλυσίδες εστιατορίων: Τα Ted’s Montana Grill, T.G.I. Friday’s και P.F. Chang’s ήταν μεταξύ αυτών που πήραν το ανώτατο ποσό των 10 εκατ. δολαρίων έκαστο, καθώς ο κλάδος της εστίασης πίεσε επιτυχημένα για να λάβουν οι μεγάλες αλυσίδες την ενίσχυση που προοριζόταν για τις μικρές επιχειρήσεις.

• Νομικές εταιρείες: Η Boies Schiller Flexner και η Kasowitz Benson Torres, που ιδρύθηκε από τον σύμμαχο του Trump, Marc Kasowitz, εισέπραξαν από 10 εκατ. δολάρια.

• Ενοικιαστές ακινήτων του Trump: Σχεδόν 100 επιχειρήσεις που δήλωσαν ως διεύθυνση τη 40 Wall Street, ένα κτίριο που σχετίζεται με το Trump Organization, έλαβαν συνολικά περισσότερα από 34 εκατ. δολάρια σε δάνεια.

Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος αμφισβητείται. Η εταιρεία παροχής μισθοδοσίας Gusto ανακάλυψε πως οι πιθανότητες οι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους σε μια εταιρεία που έλαβε δάνειο στο πλαίσιο του PPP -το οποίο ήταν «χαριστικό» στην περίπτωση που οι εταιρείες διατηρούσαν τις θέσεις εργασίας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο- αυξήθηκε κατά 25% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξαν οι περιορισμοί των δανείων αυτών.

Περίπου 232.000 θέσεις εργασίας μπορεί να χάθηκαν έτσι καθώς έληξαν οι περιορισμοί. «Οι εταιρείες πραγματικά δεν βγήκαν σε καλύτερη κατάσταση», ανέφερε ο Luke Pardue, οικονομολόγος της Gusto. «Πολλά από αυτά που βλέπουμε οφείλονται στο γεγονός πως η οικονομία δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση».

© 2020 The New York Times Company

v