Η πανδημία και τι φοβούνται οι CEO

Το Harvard διοργάνωσε κλειστή συνάντηση για στελέχη επιχειρήσεων, ώστε να συζητηθεί με κάθε ειλικρίνεια το θέμα της πανδημίας.

Η πανδημία και τι φοβούνται οι CEO
  • των Andrew Ross Sorkin, Jason Karaian, Michael J. de la Merced, Lauren Hirsch και Ephrat Livni

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού σοβούσε στις ΗΠΑ, το Harvard απευθύνθηκε σε 24 στελέχη από εταιρείες όπως η BlackRock, η CVS Health, η Kohl’s, η PayPal και η Walmar, για να συζητήσουν την επίδραση της πανδημίας στις επιχειρήσεις. Ένας από τους καθηγητές στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ήταν ο Joseph Allen από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, ο οποίος συμβουλεύει εταιρείες σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία. Μίλησε στο Dealbook σχετικά με το τι λένε οι επικεφαλής από τον επιχειρηματικό κόσμο όταν μιλούν ανοιχτά μεταξύ τους, κοιτάζοντας την επόμενη φάση της πανδημίας -και πέρα από αυτήν.

• Η προετοιμασία για την επιστροφή. Οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια είναι καλοδεχούμενες φυσικά, αλλά εγείρουν ερωτήματα: Πώς θα έπρεπε τα στελέχη να ερμηνεύσουν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους; Πώς θα καταλήξει η κατάσταση με τον εφοδιασμό και τις παραδόσεις τους; Τι θα γίνει αν οι εργαζόμενοι δεν κάνουν το εμβόλιο; Οι CEO πασχίζουν να βρουν τρόπους για να βεβαιώνουν την καλή κατάσταση της υγείας κάποιου που έρχεται στην επιχείρηση, λέει ο Δρ Allen. «Κάποιοι ήδη δουλεύουν ώστε να βρεθεί τεχνολογική λύση στο θέμα, η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα οι άνθρωποι να μπορούν να δείχνουν στο κινητό τους τηλέφωνο τη βεβαίωση ότι έχουν κάνει εμβόλιο ή πρόσφατο αρνητικό τεστ».

• Η επιστροφή στο γραφείο. Όταν ζητήθηκε η γνώμη των επιχειρηματικών στελεχών, κατέταξαν την εταιρική κουλτούρα ως την υπ’ αριθμόν 1 ανησυχία τους -μια έγνοια που μεγαλώνει όσο οι υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι τους. «Η προοπτική του να διαρκέσει αυτό ένα χρόνο ή περισσότερο, τους φαίνεται ανησυχητική», είπε ο Δρ Allen. Έτσι, τα στελέχη εστιάζουν όλο και περισσότερο στο να επιστρέψουν οι υπάλληλοι στο γραφείο με ασφάλεια, είτε μέσω της επένδυσης στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον χώρο εργασίας είτε διευθετώντας διαφορετικά τους χώρους εργασίας. Αλλά αυτές οι ρυθμίσεις κοστίζουν και επηρεάζουν τους προϋπολογισμούς, από τις υπηρεσίες έως την τεχνολογία, το τμήμα ανθρώπινων πόρων και άλλα τμήματα. «Αυτή η οπτική δεν υπάρχει πάντα», είπε ο Δρ Allen, ο οποίος παρότρυνε τις επιχειρήσεις να προσθέσουν στο δυναμικό τους έναν υπεύθυνο δημόσιας υγείας.

• Προσαρμογή στην αλλαγή κυβέρνησης. Μια συνάντηση ήταν αφιερωμένη στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης Biden, ειδικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας -τη δηλωμένα κορυφαία προτεραιότητα του εκλεγμένου προέδρου. Τον τόνο έδωσαν οι Sara Bleich και Juliette Kayyem του Harvard, λέγοντας ότι περίμεναν πιο συντονισμένη προσέγγιση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στης οποίας το τιμόνι βρίσκεται η ομάδα των ειδικών υγείας που δημιούργησε ο κ. Biden. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας την προθυμία των ανθρώπων να φορούν μάσκα και να κάνουν το εμβόλιο.

© 2020 The New York Times Company

 

v