Το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού

Η ΔΕΗ μπορεί να γίνει -και θα γίνει- πρότυπο σύγχρονης ενεργειακής εταιρείας διεθνούς εμβέλειας, τονίζει ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Η στρατηγική της Επιχείρησης.

Το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού
  • του κ. Γιώργου Στάσση*

Πριν από περίπου δύο μήνες παρουσιάσαμε τη νέα ΔΕΗ, που κρατά τα καλύτερα στοιχεία από τη μακρά ιστορία της, προσαρμόζεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής, σχεδιάζει το μέλλον της και μαζί με αυτό σχεδιάζει το μέλλον της ενέργειας στη χώρα μας.

Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο η ΔEΗ αλλάζει τη λειτουργία της, εξυγιαίνεται και γίνεται πιο σύγχρονη. Αλλάζει τον σχεδιασμό της με βάση τις ανάγκες της εποχής και τις διεθνείς τάσεις στον χώρο της ενέργειας. Αλλάζει τη φιλοσοφία της, βάζοντας στο επίκεντρο τον πελάτη. Σήμερα η ΔEΗ εξυγιαίνεται οικονομικά και πατά και πάλι ξανά γερά στα πόδια της. Από ζημιές έχει περάσει στην κερδοφορία, η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, με πολλούς νέους επενδυτές να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στη μετοχή της εταιρείας. Από τις επισημάνσεις για κίνδυνο χρεοκοπίας της ΔEΗ, πήγαμε στην πιστοληπτική αναβάθμισή της από διεθνείς οίκους.

Παράλληλα, το αναθεωρημένο business plan μας αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από την αγορά. Η ΔEΗ μπαίνει στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού. Προχωράμε σε μια μεγάλη «πράσινη συμφωνία» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και την ενίσχυση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ΔEΗ, όμως, δεν ακολουθεί απλώς την τάση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, αλλά ηγείται της προσπάθειας για προώθηση της «πράσινης» ενέργειας, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας, με απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Δεσμευτήκαμε και υλοποιούμε ήδη το πλέον φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη, καθώς η στρατηγική αυτή επιλογή δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά ωφέλιμη, αλλά και οικονομικά συμφέρουσα. Είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της ΔEΗ και συνολικά για την ανάπτυξη τη χώρας. Στόχος μας πλέον είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το μερίδιο αγοράς της ΔEΗ σε αυτές, από 2% σήμερα να φτάσει κοντά στο 20% το 2024.

Για τον λόγο αυτό, προχωρούμε σε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες, ούτως ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνουμε κινητήρια δύναμη της «πράσινης» ενέργειας στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε κατά πολύ την ισχύ του 1 GW μέχρι το 2023 μέσα από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 6 GW. Ενδεικτικά, έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα ισχύος 30 MW, είμαστε κοντά στην επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στην ίδια περιοχή, ενώ και στη Μεγαλόπολη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή 50 MW φωτοβολταϊκών.

Ακόμα ένα στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε είναι η ηλεκτροκίνηση. Προχωρούμε άμεσα στην τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στο εγχείρημα. Έχουμε προχωρήσει σε μνημόνια συνεργασίας με επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλους χώρους στάθμευσης, στους οποίους θα εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συνδυάζει καθημερινές του δραστηριότητες, κάτι που αποτελεί την παγκόσμια τάση.

Παράλληλα προχωράμε στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της ΔEΗ, με σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση του δικτύου, με την εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, συστημάτων GIS / Scada, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στο μέλλον.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η ΔEΗ εξετάζει επενδύσεις και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν από τους κύριους παρόχους δικτύου, με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών μας. Στόχος μας, να προσφέρουμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα υψηλής ταχύτητας διασυνδέσεις.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της εμπορικής μας λειτουργίας και πολιτικής μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων, καθώς και νέων ψηφιακών υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών μας. Αναβαθμίσαμε το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης, διευρύναμε το ωράριο λειτουργίας του, δώσαμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να κάνουν πληρωμές και από το τηλέφωνο, ενώ παρέχουμε δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση.

Έχουμε επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας κεντρικών καταστημάτων, παρέχουμε τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού έως τις 8 το βράδυ και εξυπηρετούμε πλέον τους πελάτες μας μέσω facebook, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας μας, απαντώντας σε ερωτήσεις πελατών 24/7.

Επιπλέον, από το καλοκαίρι η ΔEΗ ξεκίνησε για πρώτη φορά στην ιστορία της να παρέχει εξειδικευμένα προϊόντα, προσαρμοσμένα σε διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικών κατηγοριών πελατών.

Πριν από 1,5 χρόνο δύσκολα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι μια σειρά από συναλλαγές της ΔEΗ θα γίνονταν τηλεφωνικά ή μέσω chat ή ότι πολλά καταστήματα θα λειτουργούν απόγευμα και με ραντεβού. Αποδείξαμε πως γίνεται.

Το ταξίδι έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά του. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι η προσπάθεια αναγέννησης που ξεκινήσαμε πριν από 16 μήνες θα συνεχιστεί και η ΔEΗ θα γίνει πρότυπο σύγχρονης ενεργειακής εταιρείας διεθνούς εμβέλειας προς όφελος της χώρας, του περιβάλλοντος, των καταναλωτών.

*Ο κ. Γιώργος Στάσσης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ Α.Ε.

 

v