«Stop» στην ενεργειακή φτώχεια και ανισότητα

Καύσιμο καθαρότερο, πιο ασφαλές, πιο αποδοτικό και πιο οικονομικό: αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της ΕΔΑ Αττικής, όπως το θέτει ο Πιέρρος Χατζηγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας.

«Stop» στην ενεργειακή φτώχεια και ανισότητα
  • του κ. Πιέρρου Χατζηγιάννη*

Διανύοντας μια ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, είναι αναπόφευκτη και επιτακτική η ανάγκη όλοι μας, και κυρίως οι εταιρείες, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να ανακουφίσουμε την κοινωνία, ώστε να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση το συντομότερο δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ΕΔΑ Αττικής λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση φθηνότερης και αποδοτικότερης ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αττικής, ιδίως εν όψει του χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος, είναι απολύτως αναγκαίο να επιτευχθεί -και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Η ΕΔΑ Αττικής βελτίωσε σημαντικά τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς της πετυχαίνοντας επιδόσεις-ρεκόρ στο δεκάμηνο του 2020. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή τους απομόνωση και την ενεργειακή φτώχεια σε απομακρυσμένους δήμους και περιοχές της Αττικής.

Πέρα από την απρόσκοπτη και ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών και την εξασφάλιση της αξιόπιστης και ασφαλούς λειτουργίας των υποδομών, ένας σημαντικός στόχος της ΕΔΑ Αττικής είναι να προωθεί διαρκώς την ενεργειακή ισότητα μεταξύ των κατοίκων και των περιοχών της Αττικής. Πρόκειται για ένα στοίχημα που κερδίζεται καθημερινά, με κάθε μέτρο νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου που κατασκευάζεται, με κάθε νέα σύνδεση και με κάθε νέο μετρητή που εγκαθίσταται από την εταιρεία. Με οδηγό αυτό το στοίχημα και το όραμα της ισότιμης πρόσβασης των καταναλωτών της Αττικής σε καθαρότερη, ασφαλέστερη, αποδοτικότερη και φθηνότερη ενέργεια, η ΕΔΑ Αττικής προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην πραγματοποίηση της δέσμευσής της προς τους πολίτες της Αττικής.

Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο και παράλληλα για να ενισχύσει την προσπάθεια επίτευξης των εθνικών ενεργειακών στόχων, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη, η ΕΔΑ Αττικής σχεδίασε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο συνολικού προϋπολογισμού 129,22 εκατ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης την πενταετία 2021 - 2025, το οποίο πολύ πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος, είναι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να γίνουν κοινωνοί του έργου της εταιρείας που θα αποτελέσει ορόσημο για το αναπτυξιακό μέλλον της Αττικής.

Η στρατηγική στόχευση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΕΔΑ Αττικής είναι σαφής και διττή: συνεχής επέκταση του δικτύου διανομής και ταυτόχρονη αύξηση των συνδέσεων. Με άλλα λόγια, επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης δεκάδων δήμων και πύκνωση των συνδέσεων για άμεση πρόσβαση σε φυσικό αέριο για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα 129,22 εκατ. ευρώ των επενδύσεων έως και το 2025, μεταφράζονται σε:

  • 563 χλμ. νέων υποδομών δικτύου διανομής χαμηλής και μέσης πίεσης.
  • 96.000 νέες συνδέσεις.
  • 40.000 νέους παροχετευτικούς αγωγούς.
  • 255.000 τροφοδοτούμενοι μετρητές.
  • Διανεμόμενη ποσότητα φυσικού αερίου που θα ξεπεράσει τις 5,37 TWh.
  • Αύξηση του ποσοστού κάλυψης του οδικού δικτύου με κτίρια στις περιοχές ευθύνης της ΕΔΑ Αττικής στο 68%, από 58% που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι αγωγοί που κατασκευάζει η ΕΔΑ Αττικής έρχονται να προστεθούν στο υφιστάμενο δίκτυό της, που φτάνει τα 3.700 χλμ., με 150.000 ενεργά σημεία παράδοσης φυσικού αερίου, από τα οποία εξυπηρετούνται ήδη περίπου 400.000 νοικοκυριά, 7.500 επαγγελματίες και 222 μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες.

Βασιζόμενη στο πολυτιμότερο κεφάλαιό της, τους ανθρώπους της, η ΕΔΑ Αττικής υλοποιεί με αποφασιστικότητα το πλάνο της και βάζει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειας, δίνοντας νέα αναπτυξιακή προοπτική στους τοπικούς καταναλωτές.

Επιπλέον, με σκοπό να ωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότερα νοικοκυριά, η εταιρεία έχει αναλάβει το ρόλο υλοποίησης προγράμματος ΕΣΠΑ για την επιδότηση εκσυγχρονισμού συστημάτων θέρμανσης, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου σε περισσότερες δραστηριότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμη, με τη βοήθεια των ανθρώπων της, η εταιρεία ενισχύει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αντικαθιστώντας τους παλιούς μετρητές με νέους, ψηφιακούς, που συμβάλλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους και προάγουν την ορθολογικότερη χρήση του καυσίμου από τους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, η ΕΔΑ Αττικής επενδύει στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών που θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν περαιτέρω το έργο και την εκτέλεση της αποστολής της. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία διευρύνει τη συνεργασία της με τους παρόχους φυσικού αερίου, ενώ φροντίζει και για τη διαρκή εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου φυσικού αερίου και συνδέσεων. Τέλος, στα πλάνα της εταιρείας είναι η υλοποίηση έργων σε σύμπραξη με δήμους, την Περιφέρεια, αλλά και ιδιώτες, με στόχο την εξυπηρέτηση του μέγιστου αριθμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συμπερασματικά, ο ρυθμός υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου μας και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πετύχαμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, είναι ενδεικτικά της απόλυτης προσήλωσης όλων μας στην ΕΔΑ Αττικής στην αποστολή μας να βάλουμε τέλος στην ενεργειακή ανισότητα μεταξύ των καταναλωτών της Αττικής. Στόχος μας είναι να φτάσει το αέριο σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση της Αττικής. Να αλλάξουμε τα δεδομένα, προσφέροντας νέα αναπτυξιακή προοπτική σε ολόκληρες περιοχές και δήμους, μέσω της πρόσβασης σε ένα καύσιμο καθαρότερο, πιο ασφαλές, πιο αποδοτικό και πιο οικονομικό.

*Ο κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής.

v