Η πληροφορική οδηγός για τα… πάντα

«Oι αλλαγές που συνέβησαν είναι σε ένα βαθμό ανεπίστρεπτες. Σε αυτό τον τομέα, η πανδημία απλώς επιτάχυνε την έλευση του μέλλοντος», τονίζει ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, Πρόεδρος της Profile.

Η πληροφορική οδηγός για τα… πάντα
  • Συνέντευξη του κ. Χαράλαμπου Στασινόπουλου

«Η πανδημία απλώς επιτάχυνε την έλευση του μέλλοντος»: ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, Πρόεδρος της Profile, είναι κατηγορηματικός για τις νέες συνθήκες τόσο στην πληροφορική όσο και στην αγορά ευρύτερα. Και μιλά για τη θέση και τις προοπτικές της εταιρείας σ’ αυτό το περιβάλλον, για τη συνταγή της εξωστρέφειας, αλλά και για την ψηφιακή μεταμόρφωση του Δημοσίου.

Η Prοfile είναι εταιρεία τεχνολογίας με παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό και αναγνωρισμένη εξειδίκευση στο λεγόμενο Fintech. Ποιο είναι το αποτύπωμα του ομίλου και πώς συνάδει με το όραμά του;

To όραμά μας είναι να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις, που επιτρέπουν σε οργανισμούς και επιχειρήσεις διεθνώς να προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Αποκτήσαμε από νωρίς σημαντική εξειδίκευση στον τομέα του Financial Technology, καταφέρνοντας να εισάγουμε στην αγορά νεωτεριστικές πλατφόρμες, αποσπώντας θετικές αξιολογήσεις στις μελέτες διεθνών αναλυτών όπως η Gartner και η Forrester, κυρίως λόγω της καινοτομίας και της προηγμένης λειτουργικότητας που διαθέτουν.

Έτσι, πέρα από την ηγετική θέση μας στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία αποκτήσαμε παρουσία σε 40 χώρες, θυγατρικές σε 7 σημαντικά οικονομικά κέντρα, κάναμε εξαγορές, με αποτέλεσμα σήμερα τα 2/3 του κύκλου εργασιών να προέρχονται από έργα στο εξωτερικό, με εγκαταστάσεις τόσο σε digital banks όσο και σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς, όπως η Sumitomo και η First Abu Dhabi Bank.

Ωστόσο, ο όμιλος διαθέτει και σημαντική πείρα σε έργα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα το πελατολόγιό μας να περιλαμβάνει μεγάλους οργανισμούς, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, αλλά και start ups, εντός και εκτός συνόρων.

Το αποτύπωμα του ομίλου μας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Εκμεταλλευόμενοι δημιουργικά τις νέες ευκαιρίες ψηφιοποίησης, ο όμιλος σκοπεύει σε διεύρυνση δραστηριοτήτων και αύξηση μεγεθών εντός τριετίας στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη νέα δεκαετία, ο οποίος περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις, διεθνώς, και εξαγορές εταιρειών με συμπληρωματικά προϊόντα που ισχυροποιούν το όραμά μας, καθώς και την εμπειρία των πελατών μας με ανταγωνιστικό τρόπο.

Ποια είναι τα σημεία που μπορούν να διαφοροποιήσουν μια ελληνική εταιρεία πληροφορικής ώστε να γίνει διεθνής «παίκτης»;

Η έμφαση στην καινοτομία, η επικέντρωση στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πελάτη και η υποβοήθησή του στην εύκολη υλοποίηση, μαζί με τη δομική ευελιξία και την ταχύτητα στη λήψη και την εκτέλεση αποφάσεων. Προφανώς, σε όλα αυτά μεγάλη συμβολή έχει το ανθρώπινο δυναμικό μας, στο οποίο επενδύουμε συστηματικά.

Η Prοfile κινείται με σαφή στρατηγικό σχεδιασμό, τοποθετούμενη σε τομείς τεχνολογίας που κινούνται ανοδικά, ενώ διαθέτει ισχυρή οικονομική θέση, που της επιτρέπει να αναπτύσσει συνεχώς προϊόντα, με πρόβλεψη να καλύπτουν όχι μόνο υφιστάμενες, αλλά και μελλοντικές απαιτήσεις. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι στην Prοfile τo 20% των εσόδων επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη.

Τέλος, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή, παραμένει σημαντικό «να απαντάς» στις ανάγκες του πελάτη, να στηρίζεται πάνω σου.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις τεχνολογικές εξελίξεις και ανάγκες που ως φαίνεται επιταχύνει η πανδημία στο χώρο του Business και του Finance και πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τυχόν ευκαιρίες; Πόσο σας επηρέασε η κατάσταση που ζούμε;

Η πανδημία που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις. Ασφαλώς τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τον χώρο της τεχνολογίας, που είχε ήδη αφομοιώσει έννοιες όπως η τηλεργασία. Η προσήλωση στους στόχους, τα εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης και, κυρίως, η επένδυση σε νέες τεχνολογίες καθιστούν την επίδραση όσο το δυνατόν πιο ήπια.

Εμείς επενδύσαμε έγκαιρα σε προϊόντα που ενισχύουν την αυτοματοποίηση και την πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή, έχοντας διαγνώσει τις υπάρχουσες τάσεις, που τώρα επισπεύδονται από την πανδημία.

Στο επίκεντρο, όμως, βρίσκεται ο άνθρωπος, όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο. Έρευνες της McKinsey δείχνουν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα, θα εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο στις εταιρείες και στο προσωπικό τους. Δημιουργείται μια αλληλουχία γεγονότων που βελτιώνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων.

Έχουμε ήδη σημαντική πείρα και τεχνογνωσία, ωστόσο δεν επαναπαυόμαστε. Η ίδρυση της θυγατρικής μας Prοfile Technologies στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι εξαγορές που σχεδιάζουμε, έχουν στόχο την καλύτερη αξιοποίηση και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής σε Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML), Robotics Process Automation (RPA), blockchain, augmented analytics, edge computing και IoT.

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία; Ποιους βλέπετε ως τομείς «αιχμής»;

Η αλλαγή που συντελείται θα έχει θετικές επιδράσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για τους πολίτες. Έχουμε πείρα σε έργα του δημόσιου τομέα, οπότε γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη διαφορά που κάνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός όχι μόνο στη λειτουργία των κρατικών δομών και θεσμών, αλλά και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η υλοποίηση στιβαρών ψηφιακών υποδομών, που θα αυτοματοποιήσουν τις συναλλαγές με το Δημόσιο, με τρόπο εύχρηστο, γρήγορο και ασφαλή, αποτελεί μια λιγότερο εμφανή ίσως, αλλά πολύ ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Η επίδραση στην οικονομία έχει να κάνει με την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, ενώ για την κοινωνία έχει να κάνει με ικανοποιημένους πολίτες, χωρίς γραφειοκρατία, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο κράτος.

Έργα όπως η «κάρτα του πολίτη», το κεντρικοποιημένο σύστημα υγείας και επικοινωνίας, δημιουργούν γόνιμο έδαφος για τη δημιουργία ανάλογων υποδομών σε άλλους τομείς. Ποιος θα φανταζόταν πριν από ένα χρόνο ότι τα παιδιά του Δημοτικού θα έκαναν μάθημα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας; Κι όμως, ήδη συμβαίνει.

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι επόμενοι σταθμοί στην τεχνολογική εξέλιξη; Τι προοπτικές διανοίγονται για την εταιρεία και τον κλάδο;

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει από καιρό, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, με συστηματικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ακόμα και σε cloud εφαρμογές, κάτι που πριν από μερικά χρόνια θα αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη. Αυτό που παρατηρούμε τώρα, είναι μια αύξηση της ταχύτητας με την οποία υιοθετούνται τεχνολογίες αιχμής.

Η χρήση του ΑΙ, του Μachine Learning, του RPA και του blockchain πρόκειται να γνωρίσει άνοδο τα επόμενα χρόνια, με τις εταιρείες να επενδύουν υλοποιώντας συστήματα που ενδυναμώνουν την παραγωγή και βελτιώνουν την αλληλεπίδραση, χωρίς σύνορα.

Έχοντας προβλέψει τις τάσεις της αγοράς, επενδύουμε στην ανάπτυξη προϊόντων που ενσωματώνουν ή πρόκειται να ενσωματώσουν τις προαναφερθείσες τεχνολογίες. Είναι σημαντικό για μας να προσφέρουμε λύσεις που όχι μόνο θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών μας, αλλά θα καλύπτουν και τους πελάτες των πελατών μας.

Η πληροφορική έχει μεγάλες προοπτικές. Αποτελεί πλέον απαραίτητο «συστατικό» αποτελεσματικότητας, ανταγωνιστικότητας, συχνά ακόμη και επιβίωσης, σε όλους τους τομείς. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει αυτή την περίοδο σε μια επιχείρηση λιανικής που αμέλησε να δημιουργήσει αποτελεσματικό e-shop.

Εκτιμώ ότι οι αλλαγές που συνέβησαν είναι σε ένα βαθμό ανεπίστρεπτες. Σε αυτόν τον τομέα, η πανδημία απλώς επιτάχυνε την έλευση του μέλλοντος.

v