Τι κάνουμε τώρα;

Την τελευταία δεκαετία, η αίσθηση της ασφυξίας είναι έντονη σε όλο τον κόσμο και η πανδημία την έκανε πιο έντονη: η γενική αίσθηση λέει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα, ότι πρέπει να τεθούν νέες προτεραιότητες. Το ερώτημα «Τι κάνουμε τώρα;» τίθεται επιτακτικά.

Τι κάνουμε τώρα;
  • των Andrew Ross Sorkin, Jason Karaian, Michael J. de la Merced, Lauren Hirsch και Ephrat Livni

Η κορυφαία οικονομική ενότητα Dealbook των «New York Times» διοργάνωσε και το 2020 το συνέδριό της, αυτή τη φορά διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας. Ο «ιθύνων νους» του DealBook, Andrew Ross Sorkin, παραθέτει εν συντομία τις κυριότερες στιγμές του συνεδρίου.

Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων με κάποιους από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που απασχολούν την επικαιρότητα, αυτές είναι οι στιγμές που κράτησα.

Ο Δρ Anthony Fauci είπε ότι ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον Covid είναι στο 95%, τουλάχιστον το 75% της κοινωνίας θα χρειαζόταν να το κάνει για να πάψουν οι μάσκες και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης να είναι απαραίτητα. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, αν σκεφτούμε πόσο πολωμένα είναι τα πράγματα στις ΗΠΑ αναφορικά με βασικά βήματα, όπως η χρήση της μάσκας ή το ίδιο το εμβόλιο (που ίσως αποτελείται από δύο δόσεις). Οπότε η επιστροφή στην κανονικότητα θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι έχουμε φανταστεί, κάτι που θα επηρεάσει τα επιχειρηματικά σχέδια και τις κυβερνητικές πολιτικές.

• Ο Bill Gates προέβλεψε πως, ακόμη και μετά την πανδημία, οι συνήθειες θα είναι διαφορετικές. Ανέφερε ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να μειωθούν κατά το ήμισυ, κάτι που θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

• Σίγουρα χρειάζεται στην Ουάσιγκτον η καθαρά πρακτική προσέγγιση του Jamie Dimon, του CEO της JP Morgan Chase, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς. Ίσως είναι ευκολότερο να το λέει κανείς από το να το κάνει, αλλά είδα πολλούς ανθρώπους στο Zoom να γνέφουν καταφατικά όταν το αφεντικό της JP Morgan Chase χάλασε τις συζητήσεις για κρατικά πακέτα ενίσχυσης: «Ξέρω ότι τώρα έχουμε αυτή τη μεγάλη διαφωνία», είπε. «Είναι 2,2 τρισ. δολάρια; Είναι 1,5 τρισ.; Μάλλον πλάκα μου κάνετε. Εννοώ “κόψ’ τε το μωρό στα δύο” και προχωρήστε». Αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους των πολιτικών είναι παιδαριώδης».

• Η συζήτηση για το μέγεθος και την κλίμακα ήταν επίσης εντυπωσιακή στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ruth Porat, CFO της εταιρείας Alphabet, που ισχυριζόταν ότι η Google βοήθησε στην δημιουργία πολλών μικρών επιχειρήσεων (κάτι που αληθεύει), και τον Tim Sweeney, τον ιδρυτή της Epic Games, τη δημιουργό του παιχνιδιού «Fortnite», ο οποίος είπε ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες πιέζουν τις επιχειρήσεις αυτές υπερβολικά (κάτι που ίσως επίσης να αληθεύει). Το νομικό επιχείρημα του κ. Sweeney κατά της Apple μοιάζει περισσότερο με καμπάνια δημοσίων σχέσεων, παρά με υπόθεση που θα κερδηθεί, αλλά ο απώτερος στόχος του είναι ξεκάθαρα να ενστερνιστεί τον σκοπό του η κυβέρνηση. Σε ένα σημείο παρομοίασε τον αγώνα του για τις προμήθειες επί των διαδικασιών πληρωμής με αγώνα για ατομικά δικαιώματα.

• Η συζήτηση για το ζήτημα της φυλής και τις αμερικανικές επιχειρήσεις με τους Ursula Burns, Robert Smith και Michael Render (ο ράπερ και τραγουδιστής που είναι γνωστός ως Killer Mike), ήταν ψηφιακή, αλλά έμοιαζε ειλικρινής και αληθινή. Η διαφωνία για τις ποσοστώσεις στις προσλήψεις- ειδικά η απόκρουση εκ μέρους της κ. Burns και του Killer Mike της βάσης της ερώτησής μου γι’ αυτές - αξίζει τον χρόνο σας, καθώς είναι το υπόλοιπο αυτής της σημαντικής συζήτησης.

• Το «More than a vote Group» του Lebron James είχε ξεκάθαρα πρωτοφανή επίδραση σε αυτές τις εκλογές, ενεργοποιώντας κάπου 300.000 ψηφοφόρους. 

• Στην τηλεδιάσκεψη υπήρχε μια αίσθηση από τον κ. James έως τον Killer Mike και τους CEO και CFO με τους οποίους μιλήσαμε, ότι όλοι τώρα χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για να είναι κάτι «περισσότερο από αυτό που λένε οι τίτλοι τους»: περισσότερο από στελέχη, περισσότερο από αθλητές, περισσότερο από διασκεδαστές.

Μια τελευταία σκέψη: Αυτός είναι ο ένατος χρόνος του συνεδρίου του Dealbook και μου άρεσε που το παρουσίασα διαδικτυακά για πρώτη φορά. Πραγματικά ελπίζω να βρεθούμε σύντομα και από κοντά. Αλλά η κλίμακα του κοινού την οποία προσεγγίσαμε, με οδηγεί να πιστέψω ότι οι εκδηλώσεις μπορούν να σκεφτούν για πάντα μια υβριδική προσέγγιση, με κάποιους ανθρώπους να βρίσκονται εκεί όπου διεξάγεται το συνέδριο και να παρακολουθούν, και άλλοι να είναι συνδεδεμένοι από’ όλα τα μέρη του κόσμου.

© 2020 The New York Times Company 

v