Mytilineos: Τα ορόσημα του 2023 που οδηγούν ακόμη ψηλότερα

Η εδραίωση της εισηγμένης σε ιστορικά υψηλά κερδοφορίας και ο στόχος - ορόσημο για τα λειτουργικά κέρδη 1 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις και η κίνηση που προκάλεσε αίσθηση.

Mytilineos: Τα ορόσημα του 2023 που οδηγούν ακόμη ψηλότερα

Έχοντας επιδείξει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, αλλά και έχοντας εμπεδώσει τη βιωσιμότητα σε κύριο άξονα της λειτουργίας της, η MYTILINEOS έκλεισε το 2023 με μια σειρά από ιστορικά επιτεύγματα. Και εισήλθε στο 2024 με την προοπτική ακόμη ισχυρότερων επιδόσεων και την παραγωγή μεγαλύτερη αξίας για την ίδια, τους μετόχους της, την οικονομία και την κοινωνία.

Για τη MYTILINEOS, τα οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψαν με βεβαιότητα ότι η εδραίωση στα ιστορικά υψηλά κερδοφορίας είναι σταθερή και όχι συγκυριακή. Έχοντας κατακτήσει ολοένα και υψηλότερες κορυφές, μετά και τις επιδόσεις του εννεαμήνου, βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του φιλόδοξου στόχου της για EBITDA της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Κάτι που βεβαιώνουν τα τελευταία reports ξένων οίκων, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι επιδόσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ομόλογο της MYTILINEOS, για την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ, σημείωσε μεγάλη επιτυχία με υπερκάλυψη κατά 2,01 φορές. Το συνολικό ποσό που εισφέρθηκε (1.006,97 εκατ. ευρώ) αντανακλά την εμπιστοσύνη προς την εταιρεία τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους θεσμικούς επενδυτές που αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια εγγυημένη επένδυση.

Το 2023, η MYTILINEOS πέτυχε ακόμη ένα ορόσημο με την ένταξη της στους ESG Leaders του δείκτη MSCI, όπου έλαβε αξιολόγηση «AA» για την πρακτική εφαρμογή των όρων της Βιωσιμότητας. Πρόκειται για τη μόνη ελληνική εταιρεία που αξιολογείται στον δείκτη της Morgan Stanley, η οποία με την εξέλιξη αυτή εισέρχεται στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, έρχεται και στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής προσοχής, καθώς η αξιολόγηση MSCI ESG είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους δείκτες που αποτιμώνται στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Η κίνηση που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν βέβαια η απόφαση για τη διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Βόρειας Αμερικής και ειδικότερα στον τομέα των ΑΠΕ, όπου η ζήτηση -στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή- θεωρείται «απεριόριστη». Ο σχεδιασμός ξεκίνησε με την εξαγορά χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων στον Καναδά από τη Westbridge. Ένα project με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1,4 GW, κατά την εμπορική του λειτουργία, συνολικής επένδυσης 1,7 δισ. δολαρίων Καναδά. Τα έργα αυτά κατά την έναρξη λειτουργίας τους θα παράγουν 2,1 TWh «πράσινης» ενέργειας ετησίως.

Η παραγωγή ενισχύθηκε και σε εγχώριο επίπεδο, με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου (886 MW) στις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου. Πέραν των επενδύσεών της στην παραγωγή, η MYTILINEOS κινήθηκε δραστήρια, ώστε να καταστεί ένας ολοκληρωμένος πάροχος υπηρεσιών. Μέσω μιας σειράς εξαγορών, ενίσχυσε σημαντικά τον ενεργειακό πυλώνα της, με το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά να προσεγγίζει πλέον το 13%, με περισσότερους από 520.000 πελάτες.

Γενικότερα ο κλάδος της Ενέργειας ενισχύθηκε και από την ουσιαστική ενδυνάμωση της παρουσίας της MYTILINEOS στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με τους σχεδιασμούς να προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυση το προσεχές διάστημα.

Στο διεθνές περιβάλλον, η εταιρεία έχει ήδη καθιερωθεί ως κορυφαίος developer έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου ανέλαβε το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο solar park) και την Αυστραλία, με μακροχρόνια παρουσία και υψηλού επιπέδου συνεργασίες. Παράλληλα, συνεχίζει να αναλαμβάνει μεγάλα, σύνθετα και απαιτητικά ενεργειακά έργα για μεγάλους πελάτες όπως η Vitol, με το OCGT στο Immingham της Μ. Βρετανίας.

Συνεχίζει να αποδίδει στρατηγική σημασία και στην ανάπτυξη των δικτύων, η οποία είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση και την εύρυθμη λειτουργία των ΑΠΕ. Και σε αυτό το επίπεδο η εταιρεία προχώρησε και συνεχίζει με επιτυχημένα έργα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Γεωργία.

Η MYTILINEOS Energy & Metals σε κοινοπραξία με την GE Vernova ανέλαβαν την κατασκευή της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταφοράς πράσινης ανανεώσιμης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη National Grid Electricity Transmission και την SP Transmission. Η σύμβαση είναι ύψους 1 δισ. λιρών και η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, μέσα στο 2023, ενισχύει το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας.
Προς το τέλος του έτους, ήρθε ακόμη μία σημαντική είδηση, με τη δυνατότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Ε.Ε. για παραγωγή γαλλίου για την Ευρώπη. Ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε μετά τον δραστικό περιορισμό των εξαγωγών της Κίνας. Το γάλλιο είναι κεντρικό συστατικό παραγωγής για την κατασκευή ημιαγωγών, που χρησιμοποιούνται από τα τσιπάκια των υπολογιστών, μέχρι και τις οπτικές ίνες.

Ήδη η MYTILINEOS ενημέρωσε τις αρχές της Ε.Ε. ότι διαθέτει ένα πιλοτικό έργο, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει άμεσα. Αυτό θα μπορούσε να παραγάγει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, μια παραγωγή που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε., ανοίγοντας την προοπτική μιας σημαντικής δραστηριότητας για την εταιρεία σε ένα κρίσιμο μετάλλευμα.

Το 2023 η MYTILINEOS εισήλθε βαθιά και στον τομέα των νέων τεχνολογιών, μέσα από την πρωτοβουλία της να καταστεί Angel Investor της Avokado. Πρόκειται για μία φιλόδοξη technology startup, που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, παράγουμε και αλληλεπιδρούμε με την ενέργεια, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Η MYTILINEOS, έτσι, συνεχίζει να πρωτοπορεί και να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα χρήσιμα και βιώσιμα για όλους.

 

v