Οι ΗΠΑ λειαίνουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων

Η κρατική ενίσχυση στις αμερικανικές εταιρείες κάνει την Ε.Ε. να βλέπει νέο κύμα προστατευτισμού, την ώρα που η οικονομία της κλυδωνίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ασθενική παγκόσμια ζήτηση.

Οι ΗΠΑ λειαίνουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων
  • Alan Rappeport*

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act- IRA), οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να είναι απογοητευμένοι από τη νομοθεσία, η οποία περιλάμβανε περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε κρατικές δαπάνες και φορολογικές πιστώσεις με στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας καθαρής ενέργειας. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν διαμαρτυρηθεί ότι η νομοθεσία τούς θέτει σε μειονεκτική θέση, καθιστώντας τις οικονομίες τους λιγότερο ελκυστικές για επενδύσεις, δεδομένης της κλίμακας των αμερικανικών κινήτρων.

Με τους πολέμους να εντείνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση Biden επιδιώκει να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους στενότερους συμμάχους της: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν να ξεκινήσουν πόλεμο επιδοτήσεων.

«Μια διαστρεβλωμένη αλήθεια που ακούω συχνά είναι ότι ο IRA σηματοδοτεί μια στροφή προς τον αμερικανικό προστατευτισμό ή την έναρξη ενός αγώνα επιδοτήσεων προς τα κάτω», δήλωσε ο Wally Adeyemo, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε ομιλία του στη Γερμανία, και τόνισε «Θέλω να είμαι σαφής: δεν κάνει τίποτα από τα δύο».

Ο Adeyemo δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση του συντονισμού με την Ευρώπη σε πρωτοβουλίες για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Biden επιθυμεί χώρες όπως η Γερμανία να διατηρήσουν μια ισχυρή βιομηχανική βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακολουθήσει μια πολιτική του λεγόμενου “friendshoring”, που συνεπάγεται την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού με συμμάχους, ενώ διαφοροποιείται από την Κίνα.

«Ακόμα κι όταν ενισχύουμε την αμερικανική παραγωγή, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού που να περιλαμβάνει τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Adeyemo στο συνέδριο Industry 2023 στο Βερολίνο.

Η Ευρώπη έχει δεχθεί οικονομικές πιέσεις το τελευταίο έτος, καθώς αποκόπηκε από την αγορά ρωσικής ενέργειας και δαπάνησε πολλά για να στηρίξει την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ιδιαίτερα ότι τα νέα αμερικανικά κίνητρα για την αυτοκινητοβιομηχανία θα απομάκρυναν επενδύσεις από τις οικονομίες τους. Ο νόμος του προέδρου Joe Biden προβλέπει περισσότερα από 50 δισ. δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις για να προσελκύσουν τους Αμερικανούς να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Βiden διαπραγματεύεται συμφωνίες με Δυτικούς συμμάχους που θα επέτρεπαν σε ζωτικής σημασία σπάνια ορυκτά που παράγουν να προσμετρώνται στις φορολογικές ελαφρύνσεις των ΗΠΑ για ηλεκτρικά οχήματα. Ο Adeyemo δήλωσε ότι με την πάροδο του χρόνου, οι συμφωνίες θα βοηθήσουν τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρώπη να αυξήσουν την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

«Μέσω τέτοιων συμφωνιών και συμπράξεων, θα βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση στις κρίσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και για την τροφοδοσία της οικονομίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τις δικές της επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας ως απάντηση στα αμερικανικά κίνητρα. Σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η επίδραση που έχει ο αμερικανικός νόμος για το κλίμα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η ενδεχόμενη δέσμη κινήτρων καθαρής ενέργειας της Ευρώπης θα καθορίσει τον τελικό αντίκτυπο.

«Ο συνολικός αντίκτυπος του ΙΡΑ στις επενδύσεις της Ε.Ε. στην καθαρή τεχνολογία θα εξαρτηθεί επίσης από την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης της Ε.Ε. και από τις πολιτικές της για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας και του τεχνολογικού της πλεονεκτήματος», ανέφερε η έκθεση.

*Ο Alan Rappeport είναι δημοσιογράφος των New York Times

c.2023 The New York Times Company


v