Η Disney υπέκυψε σε ακτιβιστές επενδυτές

Ο Bob Iger, Διευθύνων Σύµβουλος της Disney, προσπερνά το θέµα λέγοντας «Έχω πολλά να κάνω. Δεν πρόκειται να αποσπάσω την προσοχή µου µε τίποτα από αυτά».

Η Disney υπέκυψε σε ακτιβιστές επενδυτές
  • Δηλώσεις του Bob Iger (γράφει ο Brooks Barnes)

Η Walt Disney Co., καθώς προετοιμάζεται για μια δεύτερη δικαστική μάχη με τον ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz, ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει το διοικητικό της συμβούλιο.

Ο James P. Gorman, Διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Stanley, και ο Jeremy Darroch, ο οποίος διηύθυνε στο παρελθόν τη Sky, μια βρετανική τηλεοπτική εταιρεία, εντάσσονται στο διοικητικό συμβούλιο της Disney από τις αρχές του 2024. «Οι διορισμοί τους αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της Disney για ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, επικεντρωμένο στη μακροπρόθεσμη απόδοση της εταιρείας, στις στρατηγικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης, στη διαδικασία σχεδιασμού διαδοχής και στην αύξηση της αξίας των μετόχων», ανέφερε η Disney σε δήλωση.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Mark G. Parker, ο οποίος είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Nike, δήλωσε ότι ο Gorman ήταν «αναπόσπαστο κομμάτι της καλά προετοιμασμένης διαδικασίας διαδοχής της Morgan Stanley τον περασμένο χρόνο». Ο Francis A. deSouza, στέλεχος τεχνολογικών εταιρειών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Disney από το 2018, δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή στην ετήσια διάσκεψη της Disney την άνοιξη, αφήνοντας την εταιρεία με 12 διευθυντές.

Η διαδικασία ανεύρεσης στελεχχών ξεκίνησε τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Disney, και οι προσθήκες στο διοικητικό συμβούλιο ανακοινώθηκαν άμεσα, καθώς πολλοί ακτιβιστές επενδυτές έχουν στο στόχαστρό τους την εταιρεία για τη διάρθρωση της διοικητικής της δομής.

«Πρέπει προφανώς να τους αντιμετωπίσουμε σε κάποιο επίπεδο», είπε ο Bob Iger, Διευθύνων Σύμβουλος της Disney, σχετικά με τους ακτιβιστές επενδυτές. «Είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα τους ακούσει σχετικά με το ποια είναι τα σχέδιά τους, ποιες είναι οι ιδέες τους». Ο Iger πρόσθεσε: «Έχω πολλά να κάνω. Δεν πρόκειται να αποσπάσω την προσοχή μου με τίποτα από αυτά».

Η Disney διατείνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «στιβαρός» σχεδιασμός διαδοχής, με την έρευνα να εκτείνεται και εκτός της εταιρείας.

Ένας άλλος ακτιβιστής επενδυτής, η ValueAct Capital, έχει επίσης συγκεντρώσει μεγάλο μερίδιο στη Disney και θεωρεί τις μετοχές υποτιμημένες.

Η ValueAct, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο στο Σαν Φρανσίσκο που έχει μερίδια σε εταιρείες όπως η Microsoft, το Spotify και οι «New York Times», είναι γνωστό ότι δεν θα διεκδικήσει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

c.2023 The New York Times Company

v