Όμιλος Quest: Ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις και προσήλωση στη βιωσιμότητα

Πώς ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να υπερτριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του μέσα σε μία δεκαετία. Από πού αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όμιλος Quest: Ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις και προσήλωση στη βιωσιμότητα

Την τελευταία δεκαετία, μία περίοδο με αλλεπάλληλες κρίσεις σε γεωπολιτικό, οικονομικό, υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις και καλούνται να αντεπεξέλθουν επιδεικνύοντας ευελιξία και ανθεκτικότητα. Παράλληλα, παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες, τόσο από τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών σε κάθε πεδίο και την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, όσο και από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα οποία αναμένεται επιτάχυνση της υλοποίησής τους.

Ο Όμιλος Quest, μέσα από συνεχείς αναπτυξιακές επενδύσεις, που μόνο το 2022 άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ, την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ταλαντούχων ανθρώπων του, τον συνεχή μετασχηματισμό, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, και με σταθερό προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία καινοτόμου αξίας, εξελίσσεται διαρκώς σε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα αποτελείται από 14 εταιρείες, με δραστηριότητα σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο κλιματισμός, οι ταχυμεταφορές και η πράσινη ενέργεια.

Μέσα σε μία δεκαετία, ο Όμιλος κατάφερε να υπερτριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του, από 283 εκατ. ευρώ το 2012 σε 1,04 δισ. το 2022, ενώ οι εταιρείες του έχουν δραστηριότητα σε πάνω από 30 χώρες, με το περίπου 24% των ενοποιημένων πωλήσεων να προέρχεται από το εξωτερικό. Κατά το εννεάμηνο του 2023, ο Όμιλος πέτυχε πωλήσεις 827 εκατ., λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 60 εκατ. και κέρδη μετά από φόρους 32 εκατ., ενώ για το σύνολο του 2023 εκτιμάται αύξηση στα έσοδα και στα EBITDA σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Για τα επόμενα χρόνια ο Όμιλος προσβλέπει σε αναπτυξιακή πορεία σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του. Στην εμπορική δραστηριότητα, με δεδομένες τις εξελίξεις στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών και τη διεύρυνση των αναγκών ψηφιακού μετασχηματισμού, αναμένεται συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων, ενώ αντίστοιχη ανάπτυξη αναμένεται και για τα προϊόντα κλιματισμού κατά τη μετάβαση σε πιο πράσινες και οικονομικές λύσεις. Στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής, εκτιμάται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων θα συνεχιστούν, λόγω του ύψους των ανεκτέλεστων έργων του Ομίλου (άνω των 500 εκατ.), αλλά και των επερχόμενων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αντίστοιχα, στον κλάδο των ταχυμεταφορών, οι προοπτικές ανάπτυξης φαίνονται καλές και συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και τη διείσδυσή του στην αγορά λιανικής στην Ελλάδα.

Τέλος, στον τομέα της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ο Όμιλος στοχεύει στην αύξηση του χαρτοφυλακίου του σε σταθμούς ΑΠΕ κατά 50% μέχρι το 2026.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγικό προσανατολισμό του Ομίλου Quest. Ο Όμιλος έχει αναγνωρίσει τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν στην επίδρασή του στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση και έχει διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη ESG στρατηγική με δέσμευση σε 10 συγκεκριμένους στόχους, που θεμελιώθηκε σε τέσσερις πυλώνες: περιβάλλον, εργαζόμενοι, υπεύθυνη επιχείρηση και βιώσιμα προϊόντα. Κατά το 2022, ο Όμιλος πέτυχε ή και ξεπέρασε όλους τους ετήσιους ESG στόχους που είχε θέσει.

Με το βλέμμα πάντα στο μέλλον, ο Όμιλος Quest επιδιώκει να συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία και έναν καλύτερο, πιο προηγμένο κόσμο για όλους.

 

v