ΟΠΑΠ: Κάνουμε περισσότερα για τη γενιά που αξίζει τα πάντα

Το κοινωνικό έργο του ΟΠΑΠ στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και του αθλητισμού, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις που έχουν ισχυρό αποτύπωμα.

ΟΠΑΠ: Κάνουμε περισσότερα για τη γενιά που αξίζει τα πάντα

Πιστός στη δέσμευσή του να συμβάλλει σε ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά, ο ΟΠΑΠ υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την Εταιρική Υπευθυνότητα, η οποία εξυπηρετεί ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών και των νέων.

Το κοινωνικό έργο του ΟΠΑΠ εστιάζει στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και του αθλητισμού, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις που έχουν ισχυρό αποτύπωμα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μεγάλο έργο ανακαίνισης των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας. Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μέσω του προγράμματος «ΟΠΑΠ Forward», ενισχύει τον παιδικό αθλητισμό με τις «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ», ενώ κάθε Χριστούγεννα, τα τελευταία 10 χρόνια, βρίσκεται δίπλα σε χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη, μέσω της πρωτοβουλίας Ευχοστολίδια.

Η υγεία των παιδιών στην πρώτη γραμμή

Θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία των παιδιών και την αναβάθμιση του επιπέδου περίθαλψής τους, ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την ανακαίνιση των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», τα οποία αποτελούν τα μεγαλύτερα του είδους τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την ελληνική κοινωνία, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 30 έργα ανακαίνισης, συνολικής έκτασης 14.960 τ.μ.

Μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ ανακαίνισε πλήρως 23 νοσηλευτικές μονάδες, δυναμικότητας 564 κλινών, οι οποίες ανταποκρίνονται πλέον στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Επίσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, εκσυγχρονίστηκαν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης και εξαερισμού, ενώ τα δύο νοσοκομεία εφοδιάστηκαν με σύγχρονο γραφειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αισθητικές παρεμβάσεις, που δημιουργούν ένα ευχάριστο θεραπευτικό περιβάλλον για τα παιδιά. Έτσι, τα νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών απ’ όλη τη χώρα, προσφέρουν πλέον υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου.

Στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας

Στον τομέα της απασχόλησης, ο ΟΠΑΠ υλοποιεί το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward, το οποίο στέκεται στο πλευρό δυναμικών επιχειρήσεων και νέων ανθρώπων, που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Το ΟΠΑΠ Forward στηρίζει συνολικά 68 μικρομεσαίες, αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις από ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντάς τους απαραίτητα εφόδια, ώστε να εξελιχθούν περαιτέρω, να αναπτυχθούν, να διευρύνουν τους επιχειρηματικούς ορίζοντές τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Από το 2016 έως σήμερα, οι εταιρείες του προγράμματος έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σχεδόν 3.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ υποστηρίζουν περισσότερες από 23.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, μέσω των συνεργασιών τους στην αγορά. Παράλληλα, έχουν αυξήσει τον κύκλο εργασιών τους κατά 470 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Δίπλα στο μέλλον του αθλητισμού

Στον αθλητισμό, το πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, το οποίο ξεκίνησε το 2014, αποτελεί μια σημαντική επένδυση στο μέλλον, καθώς βασικός στόχος του είναι να καλλιεργήσει τα αθλητικά ιδεώδη στα παιδιά και να τα βοηθήσει να γίνουν καλοί αθλητές σήμερα και καλύτεροι άνθρωποι αύριο.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο υποστηρίζει 128 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και 50 ακαδημίες μπάσκετ σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από τις Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, επωφελούνται συνολικά 18.000 παιδιά ηλικίας έως και 13 ετών, τα οποία λαμβάνουν αθλητικό εξοπλισμό, προπονητικές κατευθύνσεις με βάση διεθνή πρότυπα, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων τους.

Επιπλέον, οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ έχουν πρόσβαση σε ειδικό επιστημονικό υλικό για θέματα διατροφής και ψυχολογίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος (Sports Academies Online).

Προσφορά στα παιδιά που έχουν ανάγκη

Την ίδια ώρα, ο ΟΠΑΠ υλοποιεί διάφορες δράσεις προσφοράς για τα παιδιά, με στόχο να συμβάλλει όσο περισσότερο γίνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία Ευχοστολίδια, η οποία πραγματοποιείται κάθε Χριστούγεννα εδώ και 10 χρόνια, ζωντανεύοντας τις ευχές χιλιάδων παιδιών που έχουν ανάγκη. Το 2023, τα Ευχοστολίδια στήριξαν τα παιδιά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ Ευχοστολίδια, που πραγµατοποιείται εδώ και 10 χρόνια, ζωντανεύει τις ευχές χιλιάδων παιδιών που έχουν ανάγκη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Τα παιδιά αποτύπωσαν τις ευχές τους σε ζωγραφιές, οι οποίες παρουσιάστηκαν στις χριστουγεννιάτικες εκθέσεις στα εμπορικά κέντρα της «Lamda Development The Mall Athens» και «Golden Hall» στην Αθήνα και στο «Mediterranean Cosmos» στη Θεσσαλονίκη, καθώς και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας www.opapcsr.gr ή στη δωρεάν εφαρμογή «Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ». Επιλέγοντας την παιδική ζωγραφιά-ευχή που κάποιος ήθελε να πραγματοποιήσει, αγόραζε το δώρο που ανταποκρινόταν στην ευχή κάνοντας ξεχωριστά τα Χριστούγεννα των παιδιών.

Από το 2014 μέχρι σήμερα, τα Ευχοστολίδια έχουν πραγματοποιήσει 51.678 ευχές παιδιών από διάφορα ιδρύματα και σωματεία. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ έχει υλοποιήσει 49 έργα υποδομής για τους φορείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.


v