HELLENiQ ENERGY: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με έμφαση και στην αποθήκευση

Τις νέες κινήσεις της εισηγμένης στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαρτογραφεί ο επικεφαλής επιχειρησιακής μονάδας της Helleniq Renewables Δρ. Σωτήρης Καπέλλος.

HELLENiQ ENERGY: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με έμφαση και στην αποθήκευση
  • Δρ Σωτήρης Καπέλλος*

H HELLENiQ ENERGY, στο πλαίσιο της στρατηγικής μετασχηματισμού Vision 2025 που υλοποιεί, έχει θέσει τον στόχο του 1 GW ισχύος έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε λειτουργία το 2025 και άνω των 2 GW, αντίστοιχα, έως το 2030. Τα έργα αυτά θα αναπτυχθούν κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ήδη, εκτός Ελλάδος, υπάρχει παρουσία στην Κύπρο και τη Ρουμανία.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν μέσω οργανικής ανάπτυξης του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου έργων της εταιρείας ισχύος πάνω από 4,1 GW (φωτοβολταϊκοί, αιολικοί σταθμοί και σταθμοί αποθήκευσης), αλλά και μέσω εξαγορών.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η εξαγορά ομάδας φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 180 MW στην περιοχή της Κοζάνης, καθώς και φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 211 MW στη Ρουμανία. Τα έργα αυτά αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία σταδιακά μέχρι το 2025.

Επί του παρόντος, η HELLENiQ ENERGY -μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ Renewables- λειτουργεί στην Ελλάδα 341 MW έργων ΑΠΕ (241 MW φωτοβολταϊκών και 100 MW αιολικών) και 15 MW φωτοβολταϊκών στην Κύπρο, όπου πρόσφατα ανακοινώσαμε την εξαγορά άλλων 6 φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 26 MW, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτουμε στη χώρα σε πάνω από 40 MW.

Εάν στα προηγούμενα που αναφέρθηκαν προστεθεί ακόμη ένα φωτοβολταϊκό έργο 200 MW στην περιοχή του Έβρου, το οποίο είναι επιλέξιμο για λήψη όρων σύνδεσης, καθώς και σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος 100 MW που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της Α’ Ανταγωνιστικής Διαδικασίας για την Αποθήκευση, ο στρατηγικός στόχος του 1 GW ισχύος για το 2025 έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Στον τομέα της αποθήκευσης, η ανάπτυξη ηγετικής θέσης της εταιρείας αποτελεί στρατηγική επιλογή. Γιατί μέσω αυτής θα αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές μονάδες ΑΠΕ, εξομαλύνοντας την καμπύλη παραγωγής και παρέχοντας επιπλέον απαραίτητες υπηρεσίες εξισορρόπησης στο Σύστημα. Το ηλεκτρικό σύστημα του μέλλοντος θα στηρίζεται κυρίως σε ΑΠΕ και αποθήκευση.

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο έργων Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) της HELLENiQ ENERGY αυτή τη στιγμή αριθμεί 25 έργα συνολικής ισχύος 1.093 MW. Από τα εν λόγω έργα, 18 αφορούν σε μεμονωμένους (stand alone) ΣΑΗΕ, ενώ 7 σε Σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση κατάντη του μετρητή (behind the meter) της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020.

Οι ΣΑΗΕ του εν λόγω χαρτοφυλακίου βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης -από το στάδιο της έκδοσης Άδειας Αποθήκευσης από τη ΡΑΑΕΥ έως το στάδιο των αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

Οι μεμονωμένοι ΣΑΗΕ της HELLENiQ ENERGY αναπτύσσονται σε θέσεις τέτοιες, ώστε να βρίσκονται κοντά σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά του χαρτοφυλακίου ανάπτυξής της. Έτσι δυνητικά θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τους σταθμούς ΑΠΕ, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο από τον Διαχειριστή του Συστήματος ή τη στρατηγική της εταιρείας. Κατά τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση των ΣΑΗΕ, επιλέγεται η τεχνολογία ιόντων λιθίου.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στην πρόσφατη Α’ Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης ΣΑΗΕ, επιλέχθηκαν τρεις ΣΑΗΕ της HELLENiQ ENERGY, συνολικής ισχύος 100 MW (25, 25 και 50 MW) και εγγυημένης χωρητικότητας 200 MWh. Οι εν λόγω σταθμοί θα εγκατασταθούν μέσα στο συγκρότημα του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης και θα είναι έτοιμοι για διασύνδεση με το Σύστημα μέσα στο 2025, καθιστώντας τη HELLENiQ ENERGY μία από τις πρώτες εταιρείες που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν Σταθμούς Αποθήκευσης στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Τέλος, η HELLENiQ ENERGY σκοπεύει με αδειοδοτημένα έργα της να συμμετάσχει και στη Γ’ Ανταγωνιστική Διαδικασία, όταν αυτή προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ.

*Ο Δρ Σωτήρης Καπέλλος είναι Επικεφαλής Επιχειρησιακής Μονάδας της HELLENiQ Renewables

v