Σε μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά η ελληνική αγορά

Βασικοί καταλύτες για το 2024 θα παραμείνουν η οικονομική ανάπτυξη, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στον τραπεζικό κλάδο, η βελτίωση κερδοφορίας και οι υψηλές ταμειακές ροές, τονίζει ο CEO της Euroxx Γ. Πολίτης στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times.

Σε μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά η ελληνική αγορά
  • Γιώργος Πολίτης*

Αφετηρία για υψηλότερες επιδόσεις είναι το 2023 για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ο Γιώργος Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα που συνηγορούν σε αυτό. Ακόμα, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην κατάσταση και στον ρόλο των τραπεζών, στις προοπτικές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και στους πιθανούς κινδύνους που μπορούν να θολώσουν τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

 

Η ελληνική αγορά έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις το 2023, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) να καταγράφει κοντά στο τέλος του έτους κέρδη περίπου 37%, επίδοση που το καθιστά μία από τις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. O τραπεζικός δείκτης (FTSE ASE Banks) παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 65% από τις αρχές του 2023, ενώ η απόδοση στο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου βρέθηκε κάτω από 4%.

Κατά την άποψή μας, υπάρχουν σοβαροί θεμελιώδεις λόγοι πίσω από αυτήν την απόδοση, καθώς η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2%-2,5% το 2023, με σημαντική υπεραπόδοση σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης. Παρά την παγκόσμια επιβράδυνση, το ΑΕΠ υποστηρίχθηκε από την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες ενίσχυσαν σημαντικά τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, την ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη του τουρισμού και τη βελτίωση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

H αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (Fitch, S&P, DBRS, Scope) αναδεικνύει τις ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις σημαντικές επιδόσεις των τελευταίων ετών. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ παραμένει σε ισχυρή πτωτική τάση και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 1% του ΑΕΠ το 2023. Η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή και η ανθεκτική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να οδηγούν στη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ τα επόμενα έτη. Με βάση την πρόσφατη έκθεση της Fitch, η Ελλάδα επιδεικνύει μείωση του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από το 205% κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8% το 2023 και στο 141,2% του ΑΕΠ το 2027.

Πιστεύουμε ότι το 2023 είναι μόνο η αρχή της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης μετά από μια ταραχώδη περίοδο 10 ετών για την ελληνική οικονομία. Η αγορά έχει αφήσει πίσω τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης χρέους, την περίοδο των capital controls, την πανδημία και την πολιτική αστάθεια. Αναμένουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να είναι υψηλότερος από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, εν μέσω της επανεκκίνησης των επενδύσεων, των σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της εξωστρέφειας και της σημαντικής συνεισφοράς από τον τουρισμό.

Για τη χρηματιστηριακή αγορά, η αύξηση των επενδύσεων και η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα τροφοδοτήσει, κατά την άποψή μας, την αύξηση των καθαρών κερδών τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τις εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. ελκυστική πρόταση για ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές.

Η θεμελιώδης ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα είναι επίσης βασικός καταλύτης για τη σταθερότητα και περαιτέρω ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι τράπεζες καταγράφουν πλέον διψήφια απόδοση στα ίδια κεφάλαια, υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, μεγάλη ρευστότητα, υγιείς ισολογισμούς και σημαντικά μειωμένο απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ). Αναμένουμε, επίσης, ότι το 2024 η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης θα στηρίξει την κερδοφορία των τραπεζών και θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων.

Η πιστωτική ανάπτυξη στις επιχειρήσεις θα είναι επακόλουθο της σημαντικής ανάπτυξής στις επενδύσεις, της συνεισφοράς από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), αλλά και της σχετικά χαμηλής μόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά αναμένουμε η πιστωτική ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια να αυξηθεί ταχύτερα από το ονομαστικό ΑΕΠ.

Η σημαντική συσσώρευση κεφαλαίου απ’ όλες τις τράπεζες και η προοπτική επιστροφής στη διάθεση μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών είναι ακόμα ένας παράγοντας σταθερότητας για το Χ.Α. Η αυξανόμενη μερισματική απόδοση και οι υψηλές ταμειακές ροές είναι επίσης χαρακτηριστικό αρκετών μετοχών στη μεγάλη αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Κατά την άποψή μας, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί επίσης να καταστεί ελκυστικός προορισμός για νέες εισαγωγές εταιρειών. Η αρχή έγινε ήδη το 2023 με την είσοδο στο Χ.Α. τριών νέων εταιρειών, αλλά και με τη σημαντική επιτυχία στην πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δρομολογούμενη εισαγωγή στη Χρηματιστήριο Αθηνών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) θα είναι επίσης ένας σημαντικός καταλύτης για την ανάπτυξη την ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Συνοπτικά, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς μακροπρόθεσμα.

Κατά την άποψή μας, βασικοί καταλύτες για το 2024 θα παραμείνουν η οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στον τραπεζικό κλάδο, η βελτίωση της κερδοφορίας και οι υψηλές ταμειακές ροές στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.

Κατά την εκτίμησή μας, οι κίνδυνοι αφορούν κυρίως το ευρύτερο περιβάλλον στις διεθνείς αγορές και οικονομίες, με επίκεντρο την Ευρώπη. Δηλαδή το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσάρεστα εξωγενή σοκ, ως συνέπεια του φορτισμένου γεωπολιτικού και γεωοικονομικού κλίματος στο διεθνές σκηνικό.

 

* Ο κ. Γιώργος Πολίτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

v