Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν δυναμικά

Την ανάγκη για εντονότερο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών επισημαίνει η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times. Τα κενά που δεν καλύπτονται από τις συστηµικές.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν δυναμικά
  • Ελένη Βρεττού*

Τη νέα εικόνα και τις νέες προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου αποτυπώνει η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, επισημαίνοντας ότι συνολικά οι τράπεζες είναι έτοιμες για τον ουσιαστικό τους ρόλο. Ακόμα, επισημαίνει την πρόσβαση του κλάδου σε νέα πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, την αναγκαία προσαρμογή στις τεχνολογικές αλλαγές και στα κριτήρια ESG, ενώ εξηγεί τη στρατηγική της Αttica Bank για την ανάδειξή της ως «πέμπτου τραπεζικού πόλου».

 

O ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει αφήσει πίσω του την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής και σήμερα γυρίζει σελίδα. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, από την υποδοχή που επεφύλαξε η διεθνής επενδυτική κοινότητα στη διάθεση μετοχών του ΤΧΣ σε συστημικές τράπεζες, καθώς και από τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών.

Με τα δεδομένα αυτά, ο κλάδος είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στον ουσιαστικό του ρόλο της χρηματοδότησης και του μετασχηματισμού της οικονομίας μας, αξιοποιώντας και τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενσωμάτωση πρακτικών ESG στη βιώσιμη τραπεζική και τις διαρκώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει μεγάλη συμβολική, αλλά και πρακτική σημασία, καθώς επισφραγίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, κλείνοντας το κεφάλαιο της περιπέτειας της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ παράλληλα οδηγεί στη μείωση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα, αλλά και στην αύξηση των επενδύσεων μέσω της προσέλκυσης μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών. Παράλληλα, η αποεπένδυση του ΤΧΣ, όπως και οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, επιβεβαιώνουν το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αντανακλώντας τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Η πρόσβαση σε νέα πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κ.λπ., διευρύνουν τις δυνατότητες των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των μεγάλων οργανισμών για μια αναπτυξιακή πορεία και μια ευχέρεια χρηματοδότησης.

Παράλληλα, οι τράπεζες ενσωματώνουν με ταχείς ρυθμούς πρακτικές και κριτήρια ESG στη λειτουργία τους, αλλά και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στον βιώσιμο μετασχηματισμό της οικονομίας και στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Στη διαδικασία αυτών των ραγδαίων αλλαγών, καθοριστικός είναι και ο ρόλος των ψηφιακών μέσων και των νέων τεχνολογιών, ούτως ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες των καταναλωτών και να παρέχουν την τραπεζική εμπειρία που αναζητούν. Οι τράπεζες έχουν μπει ήδη σε μια νέα εποχή εξυπηρέτησης των πελατών και στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που προσφέρουν άμεσες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις. Τα επόμενα χρόνια, η διαδικασία αυτή είναι βέβαιο πως θα εντατικοποιηθεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Έτσι, η τραπεζική εξυπηρέτηση θα απλοποιηθεί, θα γίνει πιο άμεσος σύμμαχος των ιδιωτών και, παράλληλα, τα στελέχη του κλάδου θα έχουν την ευχέρεια να αφοσιωθούν στις σημαντικές και ιδιαίτερα απαιτητικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Εξετάζοντας την ελληνική αγορά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως σήμερα εντοπίζονται ορισμένα σημαντικά κενά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα οποία δεν καλύπτονται από τις συστημικές τράπεζες. Υπάρχει επίσης ανάγκη για εντονότερο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πιστωτικής επέκτασης. Αυτό το έλλειμμα καλούμαστε να καλύψουμε εμείς, στην Αttica Bank και, μάλιστα, με τη δημιουργία του διευρυμένου και ισχυρού πέμπτου τραπεζικού πόλου με την Παγκρήτια Τράπεζα. Μια νέα τραπεζική πρόταση και επιλογή, που θα διαθέτει την ευελιξία, την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, τη σύγχρονη τραπεζική κουλτούρα, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε απόλυτα σε αυτόν τον ρόλο.

Υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη αναζήτησης χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων σε επενδύσεις που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των κατασκευών. Η Αttica Bank έχει ισχυρούς δεσμούς διαχρονικά με τον τεχνικό κόσμο της χώρας και με τους μηχανικούς, επομένως βρίσκεται σε προνομιακή θέση ως προς τη χρηματοδότηση αυτού του είδους των επενδύσεων.

Υπάρχει, επίσης, ένα εμφανές κενό σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα της ελληνικής αγοράς. Η τράπεζά μας γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της αγοράς αυτής και επεξεργάζεται σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένες λύσεις και προγράμματα, πάντοτε με γνώμονα τη βιωσιμότητα και τη στήριξη των πελατών. Συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε παλιούς και νέους πελάτες με διάθεση αποδοτικής συνεργασίας, διαμορφώνοντας διαρκώς νέες υπηρεσίες και εξειδικευμένα προϊόντα, συνάπτοντας μάλιστα πολλές φορές σημαντικές συνεργασίες, όπως συνέβη πρόσφατα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία «Attica Hospitality».

H Αttica Bank έχει διανύσει πολύ δρόμο και κατάφερε, μέσα από συστηματική δουλειά και με την εμπιστοσύνη παλαιών και νέων μετόχων της, να διαχειριστεί την κληρονομιά του παρελθόντος και να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, περιορίζουμε περαιτέρω την επιβάρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προχωράμε δυναμικά στον μετασχηματισμό του λειτουργικού μας μοντέλου. Στο νέο αυτό περιβάλλον, η Αttica Bank είναι έτοιμη και ικανή να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

* Η κα Ελένη Βρεττού είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αttica Bank

v