Οι ανάγκες για υπηρεσίες ασφαλείας μεγεθύνονται ραγδαία

Γίνεται επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων προστασίας, σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, τονίζει ο πρόεδρος και CEO της G4S Nίκος Μπαρμπίας στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times.

Οι ανάγκες για υπηρεσίες ασφαλείας μεγεθύνονται ραγδαία
  • Συνέντευξη του Νίκου Μπαρμπία (G4S) στον Χρήστο Ζαρίφη

Από τις φυσικές καταστροφές μέχρι τις ψηφιακές απειλές, οι κίνδυνοι για τις εταιρείες πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, επισημαίνει ο Νίκος Μπαρμπίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της G4S στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, τονίζει, γίνεται επιτακτική ανάγκη η λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ακόμα, αναλύει πώς επηρεάζει τον κλάδο η τεχνολογική έκρηξη, εξηγεί γιατί θα εξακολουθήσει να υπάρχει ανάγκη για υπηρεσίες μεταφοράς - φύλαξης αξιών και παρουσιάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της G4S.

 

Ποια είναι σήμερα τα χαρακτηριστικά, στον κόσμο και στην Ελλάδα, της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται η G4S; Ποιες είναι οι «καταναλωτικές» τάσεις και ανάγκες;

Η ερώτηση αυτή είναι πολύ επίκαιρη και μπορώ να σας αναφέρω ότι το 2022 η ζημιά που υπέστησαν οι εταιρείες ανά τον κόσμο λόγω κενών ασφαλείας των φυσικών υποδομών τους υπολογίζεται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αξίζει να σημειώσω ότι το 2023 η G4S και η μητρική μας εταιρεία Allied Universal δημοσίευσαν το πρώτο World Security Report και το στοιχείο που μόλις ανέφερα ήταν ένα από τα κύρια ευρήματά του. Σε αυτή τη μεγάλη έρευνα διαπιστώσαμε επίσης ότι 4 στους 5 επικεφαλής επιχειρήσεων εκτιμούν πως στον επόμενο χρόνο θα υπάρχει αύξηση των αναγκών ασφαλείας στις εταιρείες τους. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα «physical security threats», αλλά επεκτείνεται και σε απειλές cyber security, ηλεκτρονικής απάτης και κλοπής πληροφοριών.

Λειτουργούμε σε μια ενοποιημένη, παγκόσμια αγορά, που χαρακτηρίζεται από οικονομικές αναταράξεις, κοινωνικές εντάσεις, πολέμους, όπου η ασφάλεια σε επίπεδο δομών και λειτουργιών συμβαδίζει με τη βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης. Μιλώντας και για την πρόσφατη πανδημία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί πάλι στην επόμενη δεκαετία.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και δεδομένη -θυμηθείτε τι έγινε φέτος στον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, κυρίως στη Θεσσαλία. Έχοντας αυτές τις πρόσφατες τραγικές αναμνήσεις, είναι επιτακτικό για τους ηγέτες των εταιρειών να αναρωτηθούμε: Έχουμε αξιολογήσει ορθά το ρίσκο αυτών των φαινομένων, αν επαναληφθούν; Έχουμε πάρει τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται; Οι εταιρείες συνεπώς θα πρέπει να ενισχύσουν τη φυσική ασφάλειά τους για να προστατεύσουν την εφοδιαστική αλυσίδα, τους ανθρώπους, τις οικογένειές τους και την οικονομική τους ευημερία.

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από τη διαλειτουργικότητα των επιχειρήσεων και τις υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων, οι ανάγκες ασφαλείας γίνονται ακόμα πιο σύνθετες, απαιτώντας μια προσέγγιση ενοποιημένη και εξειδικευμένη. Η προστασία από φυσικούς κινδύνους και απειλές οφείλει πλέον να εκτείνεται και στο ψηφιακό περιβάλλον, όπως ανέφερα, προκειμένου να παρέχει ένα πλήρες πλέγμα ασφάλειας. Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί το εξειδικευμένο προσωπικό να συνυπάρχει με εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις. Λύσεις και συστήματα που διευρύνουν τον έλεγχο και την εποπτεία ενός χώρου, εμβαθύνουν σε επίπεδο πιθανών ενδείξεων κινδύνου και επιταχύνουν τον ρυθμό αντίδρασης σε περίπτωση συμβάντος.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην ελληνική αγορά, με τον ιδιωτικό τομέα να διατηρεί μερίδιο 70% στη ζήτηση υπηρεσιών ασφάλειας και να επενδύει περισσότερο σε λύσεις τεχνολογίας. Το 50% αυτών αξιολογεί τη real-time monitoring and response (άμεση επέμβαση) υπηρεσία ως την πλέον απαραίτητη σε επίπεδο ασφάλειας. Έτσι, στην εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από τον όρο connectivity, η τάση στην αγορά θα μπορούσε να προσδιοριστεί ως η επιθυμία να έχεις τον διαρκή έλεγχο του τι συμβαίνει στην ατομική ή εταιρική περιουσία σου και την 24/7 δυνατότητα να δράσεις αν διαπιστωθεί κίνδυνος ή απειλή.

Η εμφάνιση και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται καταλυτική για τον κλάδο σας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Η τεχνητή νοημοσύνη θα τον αναμορφώσει ή απλώς θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχονται;

Επί της ουσίας, οι υπηρεσίες μας σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν να κάνουν αρχικά με τη διάγνωση των πιθανών κινδύνων (έρευνα τρωτότητας) και την προετοιμασία διαχείρισής τους. Εμείς επενδύουμε διαρκώς στην τεχνολογία και στην ανάπτυξη λύσεων που ενσωματώνουν και αξιοποιούν τα άλματα που οι νέες ψηφιακές δυνατότητες επιτυγχάνουν. Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι συσκευές IoT και το machine learning διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα με επαυξημένες δυνατότητες.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως πρόκειται για μια καινοτομία που αξιολογείται ταυτόχρονα με την εξέλιξή της, όπως καταδεικνύει η παγκόσμια διαβούλευση που γίνεται σχετικά στις μέρες μας σε διάφορα fora. Γενικά, εκτιμούμε πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει τις δυνατότητες να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αρκεί η ενσωμάτωσή της στις υφιστάμενες λειτουργίες να γίνει ομαλά, με όρους σεβασμού της ιδιωτικότητας, τήρησης των κανόνων GDPR αλλά και του απαιτούμενου νομικού πλαισίου που συνήθως έπεται της εφαρμογής του AI.

Στην G4S ήδη δοκιμάζουμε τον τρόπο που το AI θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της Integrated Security προσέγγισής μας, που βασίζεται στο τρίπτυχο Risk Consulting - Security Professionals - Technology & Data Analytics, βελτιστοποιώντας την αξιοποίηση των δεδομένων που έχουμε, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε τις πλέον κατάλληλες και προσωποποιημένες λύσεις ανά περίπτωση.

Σε μια οικονομία όλο και πιο ψηφιακή, ποιος ο ρόλος και το μέλλον των υπηρεσιών μεταφοράς και φύλαξης αξιών;

Πρόσφατα, στην ετήσια συνάντηση του δικτύου της G4S Cash Solutions, που μετρά 19 σημεία ανά τη χώρα, είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τα δεδομένα της τραπεζικής και retail αγοράς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα διεθνή στοιχεία των αγορών όπου ο όμιλος της G4S - Allied Universal έχει παρουσία. Τα συμπεράσματά μας συμφωνούν με την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που, σε έναν κόσμο ψηφιοποιημένης οικονομίας, περιγράφει τα μετρητά ως το κυρίαρχο μέσο πληρωμής, παραθέτοντας 8 σημαντικά πλεονεκτήματά τους.

Γνωρίζετε για το ψηφιακό νόμισμα που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η πρωτοβουλία φαίνεται να αποσκοπεί κυρίως στην εξασφάλιση της ευρωπαϊκής οικογένειας από εξωτερικούς κινδύνους και γεωπολιτικά ρίσκα, όπως για παράδειγμα να διασφαλίζει τις cross border payments, και όχι να αντικαταστήσει το φυσικό χρήμα. Οι εκτιμήσεις από τους ειδικούς είναι ότι στην Ευρώπη τα μετρητά θα αποτελούν το 50% των συναλλαγών, πόσω μάλλον στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Συνεπώς, όσο υπάρχουν μετρητά, θα υπάρχει η ανάγκη για υπηρεσίες μεταφοράς και φύλαξης που να υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Αυτές τις υπηρεσίες εμείς τις εξελίσσουμε καινοτομώντας και παρέχοντας τεχνολογία στους retailers, η οποία τους επιτρέπει να διαχειρίζονται τα μετρητά πιο αποτελεσματικά. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το «έξυπνο χρηματοκιβώτιο», η υπηρεσία G4S CASH360, όπου ο ταμίας μιας επιχείρησης καταθέτει τα μετρητά εκεί, το μηχάνημα αναγνωρίζει τα πλαστά, καταμετρά και πιστώνει αντιστοίχως τον εταιρικό λογαριασμό στιγμιαία.

Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά ιδρύματα και ανάγκες, οι υποδομές της εταιρείας μας τους παρέχουν τη δυνατότητα να κάνουν outsource λειτουργίες, όπως η καταμέτρηση και φύλαξη αξιών.

Στο περιβάλλον αυτό, ποια είναι η στρατηγική ανάπτυξης της G4S; Σε ποιους τομείς επενδύει και με ποιους στόχους;

Η ανάπτυξή μας συμβαδίζει με αυτήν της εγχώριας οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Με προσωπικό που ξεπερνά τους 2.800 εργαζομένους, η ανάπτυξή μας εδράζεται κατ’ αρχάς στον άνθρωπο. Στο προσωπικό που φυλάσσει εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές, στον τεχνικό που αναλαμβάνει την εγκατάσταση τεχνολογικών λύσεων και συστημάτων, στον υπεύθυνο ασφαλείας του κέντρου ελέγχου και στους ανθρώπους μας στις χρηματαποστολές. Επενδύουμε στους ανθρώπους μέσω της εκπαίδευσης και φιλοδοξούμε να είμαστε για την Ελλάδα εργοδότης επιλογής. Η τεχνολογία μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των ανθρώπων, με τα εργαλεία που τους εφοδιάζουμε και τις λύσεις που προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Αυτή η φιλοσοφία μεταφράζεται σε υπηρεσίες αιχμής που αφορούν συνοπτικά τρεις βασικές κατηγορίες: ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας σε μεγάλες και σύνθετες εγκαταστάσεις υψηλών απαιτήσεων, π.χ. λιμάνια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ιχθυοκαλλιέργειες, που συνδυάζουν την τεχνολογία (όπως για παράδειγμα τη χρήση drones με την επανδρωμένη φύλαξη), μοντέρνα και εύχρηστα οικιακά συστήματα ασφαλείας -αξίζει να πω εδώ ότι στο κέντρο λήψης σημάτων μας έχουμε σχεδόν 30.000 συνδέσεις- και υπηρεσίες μεταφοράς και διαχείρισης αξιών.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι νιώθω υπερήφανος για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε ως ελληνική G4S με την καθοδήγηση και στήριξη της μητρικής μας εταιρείας, αναφορικά με την προσαρμογή μας στο πλαίσιο του ESG, συμμετέχοντας σε ενέργειες και πρωτοβουλίες από κοινού, προωθώντας το Diversity, Equity and Inclusion (DE&I) στον χώρο εργασίας.

v