Κάναμε πολλά, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris παραδέχεται ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει ακόμη δρόμο καθώς οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές για πολλούς.

Κάναμε πολλά, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα
  • Δηλώσεις της Kamala Harris (γράφει η Katie Rogers)

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris δήλωσε, στο πλαίσιο του συνεδρίου του DealBook, ότι η κυβέρνηση Biden τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει περισσότερα «από τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα για να πειστεί ο βαθιά απαισιόδοξος κόσμος ότι οι πολιτικές του προέδρου ήταν ευεργετικές.

Η Harris είπε ότι μια ισχυρή οικονομία που έχει να επιδείξει ιστορικό χαμηλό επίπεδο ανεργίας και σταθερούς μισθούς δεν είναι αρκετή από μόνη της για να «συνδεθεί με την καρδιά, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του αμερικανικού λαού». Σημείωσε επίσης ότι οι τιμές παρέμειναν πολύ υψηλές για πολλούς. «Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε η Harris.

Η αντιπρόεδρος επανέλαβε τα σχόλια των τελευταίων ημερών του Προέδρου Joe Biden, καθώς μια σειρά δημοσκοπήσεων τον θέλει να έπεται του πρώην προέδρου Donald Trump σε κρίσιμες πολιτείες στις παρυφές των εκλογών του 2024 και προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία τους και τον τρόπο που θα προβλέψουν τις επερχόμενες εκλογές. «Αν άκουγα τις δημοσκοπήσεις, δεν θα είχα υποβάλει ποτέ υποψηφιότητα. Παρ’ όλα αυτά, είμαι εδώ, Αντιπρόεδρος», είπε.

Εκμεταλλεύθηκε, ωστόσο, τη συμμετοχή της σε αυτό το συνέδριο επιχειρηματικών ηγετών και πολιτικών με αντικείμενο την οικονομία, για να προβάλει τις θέσεις της και να απαντήσει στην πολιτική κριτική.

Η Harris δέχθηκε ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να κυβερνά και τις δυνατότητές της ως αδιαμφισβήτητη διάδοχος του Biden, ενώ φάνηκε ελαφρώς ενοχλημένη όταν ρωτήθηκε εάν η ψήφος για τον Biden θα είναι ψήφος για την Πρόεδρο Harris. «Η ψήφος για τον Πρόεδρο Biden είναι ψήφος για τον Πρόεδρο Biden και την Αντιπρόεδρο Harris», είπε. «Είμαστε πακέτο. Λέγεται Biden - Harris. Αυτή είναι η διοίκηση. Ναι, εκλέχτηκα. Και σκοπεύω να επανεκλεγώ, όπως και ο Πρόεδρος».

Η Harris υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες για την ηλικία του Biden, τις οποίες εξέφρασε ο βουλευτής Kevin McCarthy από την Καλιφόρνια, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, νωρίτερα την ίδια μέρα στο συνέδριο. Ο McCarthy, συζητώντας τις συνομιλίες που είχε με τον Μπάιντεν για το ομοσπονδιακό όριο χρέους την άνοιξη του 2023, είπε ότι ο Πρόεδρος, 81 ετών, «μίλησε διαβάζοντας κάρτες» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (αν και είχε πει νωρίτερα ότι ο Biden ήταν «πολύ επαγγελματίας, πολύ έξυπνος, πολύ σκληρός» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους). Η Harris, αναφερόμενη στην απομάκρυνση του McCarthy από την προεδρία της Βουλής, είπε ότι «όταν κάποιος έχει αυτήν την εμπειρία, δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να κρίνει τις διαπραγματεύσεις».

H αντιπρόεδρος ήταν λιγότερο απόλυτη όταν ρωτήθηκε για άλλα θέματα, όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο Elon Musk και ο αντισημιτισμός και πώς οι πλατφόρμες των social media θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια. Παρέκαμψε μια ερώτηση σχετικά με το ότι ο Musk μοιράζεται αντισημιτικά «τροπάρια» στο X, πρώην Twitter, παρότι ο Λευκός Οίκος έχει καταδικάσει τις ενέργειές του. Και απέφυγε μια άλλη ερώτηση σχετικά με το εάν το TikTok θα έπρεπε να περιοριστεί.

Η Αντιπρόεδρος παρέκαμψε επίσης ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Ισραήλ έχει συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο στον πόλεμό του εναντίον της Hamas και δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο σε αυτά που είχαν ήδη απαντήσει άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες. «Όταν προσπαθείς να αξιοποιήσεις την όποια επιρροή ή εξουσία έχεις σε μια σχέση με τρόπο που θα επηρεάσει αποφάσεις, είναι αντιπαραγωγικό να το κάνεις δημόσια», είπε η Harris. «Δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν γίνεται».

c.2023 The New York Times Company

v