Βιώσιμες επενδύσεις για ουσιαστική ανάπτυξη

Την ανοδική πορεία της Space Hellas και το «success story» της SingularLogic περιγράφει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εισηγμένης, Σπ. Μανωλόπουλος, σε συνέντευξή του στην έκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times. Η σημασία της «βιώσιμης» ανάπτυξης.

Βιώσιμες επενδύσεις για ουσιαστική ανάπτυξη

Την πραγματική πρόκληση που θέτει η τρέχουσα «χρυσή» περίοδος για τον κλάδο της πληροφορικής εξηγεί ο Σπύρος Μανωλόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Sρace Hellas. Ακόμα, εξηγεί και ποια είναι τα «κλειδιά» για την πραγματική επιτυχία μιας εταιρείας, σχολιάζει το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και εξηγεί την ανοδική πορεία της Sρace Hellas και το «success story» της SingularLogic.

 

Πώς διαμορφώνεται το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείστε να λειτουργήσετε;

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βιώνουμε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας αλλά και οικονομικής καχεξίας, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2022, διαρκεί μέχρι σήμερα και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Το ευχάριστο είναι ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με δύο βασικούς μοχλούς: πρώτον, τις δραστηριότητες του τουρισμού - πολιτισμού και, δεύτερον, τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αξιοσημείωτες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το υψηλό ενεργειακό κόστος και η εν γένει αβεβαιότητα που υπάρχει στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τις επιχειρήσεις που είναι πελάτες μας, άρα έμμεσα και τις εταιρείες του κλάδου μας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κλάδος της πληροφορικής ζει την εποχή των «παχέων αγελάδων». Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πράγματι, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δημοπρατούμενων έργων του Δημοσίου, αλλά και η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε μια διαδικασία ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης των εργασιών του.

Ο μεγάλος αριθμός των έργων που αναμένεται να τρέξουν τα επόμενα χρόνια θα αποφέρει στις εταιρείες μεγαλύτερα έσοδα και πολύ πιθανόν αυξημένα κέρδη σε όσες εξ αυτών καταφέρουν να διατηρήσουν την αποδοτικότητά τους, όταν θα λειτουργούν σε περιβάλλον full capacity και όταν το κόστος του χρήματος θα είναι αυξημένο. Στα «συν» της όλης υπόθεσης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την εμπειρία που θα αποκομίσουν οι εταιρείες από την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

Από εκεί και πέρα, όμως, αρχίζει ένα μεγάλο «αλλά». Το τέλος των μεγάλων έργων θα βρει τους ομίλους με ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από το τρέχον και πολύ πιθανόν με μια σαφώς μειωμένη ζήτηση για έργα βασικών υποδομών. Αν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι εταιρείες του κλάδου δεν καταφέρουν να μετεξελιχθούν, τότε φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Δηλαδή οι εταιρείες κατά τα επόμενα χρόνια δεν πρέπει απλά να αναπτυχθούν, αλλά να αναπτυχθούν βιώσιμα.

Αυτό ακριβώς εννοώ. Δεν έχει σημασία μόνο μια εταιρεία να γράψει κάποια περισσότερα έσοδα και κέρδη, αλλά να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιβιώσει και να αναπτυχθεί και μετά το 2026. Εμείς ως διοίκηση δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως πυροτέχνημα που θα ευχαριστήσει για λίγα χρόνια τους μετόχους με αυξημένη κερδοφορία, αλλά να αναπτυχθούμε σε βάθος χρόνου μέσα από βιώσιμες επενδύσεις. Αυτή είναι η στρατηγική που θέλουμε να εφαρμόσουμε.

Η Sρace Hellas σε ποιους άξονες προγραμματίζει να κινηθεί;

Έχουμε στο μυαλό μας δύο κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τη θυγατρική μας SingularLogic. Η συγκεκριμένη επένδυση, που είχε φοβίσει αρκετούς, ήδη μας έχει δικαιώσει πανηγυρικά, καθώς μέσα σε μόλις μια τριετία η επένδυσή μας έχει αποδώσει. Σήμερα η SingularLogic αποτελεί μια υγιέστατη εταιρεία, με αξιόλογα προϊόντα, με εξειδικευμένο προσωπικό, η οποία επιπλέον διαθέτει υψηλή ρευστότητα προκειμένου να επεκταθεί τόσο οργανικά όσο και μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων του κλάδου. Μέσα και από τις κινήσεις αυτές η SingularLogic θα διευρύνει την προϊοντική της γκάμα στην επόμενη πενταετία, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν ολοκληρωμένα τις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών.

Ένα δεύτερο πεδίο στο οποίο θα εστιάσουμε θα είναι αυτό της ανάπτυξης ιδιοπαραγόμενων προϊόντων. Σήμερα η Sρace Hellas διαθέτει γύρω στα έξι ιδιοπαραγόμενα προϊόντα, καθένα εκ των οποίων θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, αρκεί να γίνει η κατάλληλη προεργασία. Αρκεί μόνο να αναφερθεί κάποιος στη θυγατρική μας SenseOne, που δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του Internet of Things και βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης, ή στη WebIQ, όπου κατέχουμε το 32,28%, η οποία κινείται στον καυτό χώρο των data analytics και του Cybersecurity.

Θα εστιάσετε στα έργα του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα;

Σε καμιά περίπτωση δεν θα αλλάξουμε συνταγή. Η Sρace Hellas επιθυμεί να έχει ισχυρή παρουσία τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό, ο οποίος μάλιστα θα αποτελεί τη βάση των δραστηριοτήτων μας, καθώς συχνά τα έργα του Δημοσίου παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από περίοδο σε περίοδο. Θα ενισχύσουμε, λοιπόν, την παρουσία μας στις εργασίες του ιδιωτικού τομέα και παράλληλα θα επιδιώξουμε μια -προσεκτική και επιλεκτική πάντοτε- επέκταση των δραστηριοτήτων μας στο εξωτερικό.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

v