Δημ. Μαλάμος: Κλειδιά ανάπτυξης η καινοτομία και η «πράσινη» μετάβαση

Τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις της Πλαστικά Θράκης χαρτογραφεί ο CEO του ομίλου, Δημήτρης Μαλάμος, σε συνέντευξή του στην ειδική έκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times. Η πλατφόρμα «In the Loop».

Δημ. Μαλάμος: Κλειδιά ανάπτυξης η καινοτομία και η «πράσινη» μετάβαση

Τους τέσσερις άξονες στρατηγικής του ομίλου Πλαστικά Θράκης αναλύει ο CEO Δημήτρης Μαλάμος, ο οποίος εξηγεί και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε η πανδημία την πορεία του Ομίλου. Ακόμα, εξηγεί τη λειτουργία της πλατφόρμας In the Loop στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, παρουσιάζει την κατάσταση τώρα στις αγορές και επισημαίνει το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα του ομίλου στη χώρα.

 

Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης αποκόμισε υψηλά κέρδη, αξιοποιώντας την ευκαιρία που προέκυψε από την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19 (παραγωγή προϊόντων υγιεινής). Κατά πόσο η επανεπένδυση των κερδών αυτών έχει βοηθήσει τον όμιλο να ανέβει κατηγορία στον διεθνή ανταγωνισμό;

Πράγματι, τα έκτακτα κέρδη που αποκόμισε ο όμιλος κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησαν στην επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων και της στρατηγικής του και παράλληλα ισχυροποίησαν τον ισολογισμό μας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν, αλλά και οι υπό εξέλιξη, σε συνδυασμό με το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχουμε εφαρμόσει, έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, επιδρώντας θετικά στην κερδοφορία, όπως αποδεικνύουν και οι συγκρίσεις με τα προ πανδημίας επίπεδα. Το έκτακτο επιχειρηματικό έσοδο ήταν επί της ουσίας και έμπρακτη απόδειξη των γρήγορων αντανακλαστικών και της ευελιξίας που διαθέτει διαχρονικά ο όμιλος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στις επενδυτικές σας κινήσεις;

Ο όμιλος επιδιώκει σταθερά την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου, το οποίο έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στηρίζεται σε 4 βασικούς άξονες: α) την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, β) τη βελτίωση του προϊοντικού μίγματος, γ) τη μείωση κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, και δ) τη βιωσιμότητα.

Όπως έχουμε ανακοινώσει, κατά το τρέχον έτος ο όμιλος ήδη υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα δρομολόγησε και πρόσθετο επενδυτικό πλάνο 10 εκατ. ευρώ στον κλάδο της συσκευασίας, το οποίο κινείται στους ίδιους άξονες ανάπτυξης, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκεται και το επενδυτικό μας πλάνο για το 2024.

Δραστηριοποιείστε σε έναν κλάδο που είναι ευαίσθητος στα θέματα της καινοτομίας και της «πράσινης» μετάβασης. Ποιες κινήσεις έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση; Πώς συγκρίνεστε στον συγκεκριμένο τομέα με τους ανταγωνιστές σας στο εξωτερικό;

Ο όμιλος επιδεικνύει με σταθερότητα και συνέπεια την απαρέγκλιτη προσήλωσή του τόσο στην πορεία της «πράσινης» μετάβασης όσο και στον τομέα της καινοτομίας, με έμφαση στην κυκλική οικονομία και τη μείωση των εκπομπών CO2. Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθώ στην καινοτόμο πλατφόρμα In the Loop, μια μοναδική πρωτοβουλία στη χώρα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με την οποία έχουμε καταφέρει να είμαστε πρότυπο κυκλικού παραγωγικού μοντέλου της εγχώριας βιομηχανίας και ήδη μετράμε περισσότερα από 200 συνεργαζόμενα μέλη. Σήμερα, η πλατφόρμα In the Loop επεκτάθηκε και στην καταναλωτική αγορά, καθώς το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι της με λιγότερο πλαστικό χρησιμοποιείται ευρέως σε γνωστές αλυσίδες και καταστήματα καφεστίασης, έχοντας ως κοινό στόχο τη μείωση των πλαστικών ποτηριών μίας χρήσης.

Επίσης, στις δράσεις μας εντάσσεται και η παραγωγή βιώσιμων προϊόντων με τη χρήση λιγότερου πλαστικού, η μείωση του μέσου βάρους των προϊόντων διατηρώντας τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, η προαγωγή της ανακυκλωσιμότητας των προϊόντων και η αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένης πρώτης ύλης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η περιβαλλοντική μας στρατηγική περιλαμβάνει και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ με εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει σήμερα τα 12,3 Mwh, με σαφές πλάνο επέκτασης. Θεωρούμε ότι οι επιδόσεις μας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο σε σύγκριση με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και γι’ αυτό καταφέραμε να ανεβούμε δύο βαθμίδες στη βαθμολογία της CDP, η οποία μας κατατάσσει μία βαθμίδα πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Πόσο σας έχει επηρεάσει και σε ποιους τομείς δραστηριοποίησης η διεθνής οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών και οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι τελευταίοι 18 μήνες χαρακτηρίζονται από σημαντική μείωση στην οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη, η οποία και αποτελεί την κύρια αγορά του ομίλου. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στην Αμερική αλλά και στην Ασία, καθώς και σε κλάδους όπως οι κατασκευές και ο αγροτικός, στους οποίους έχουμε έντονη δραστηριότητα.

Παρά τα αναπόφευκτα εμπόδια που προκύπτουν, οι υλοποιημένες επενδύσεις καθώς και η διορατικότητα του ομίλου, σε συνδυασμό με τις δυνατές ομάδες πωλήσεων και την ευρεία γκάμα των προϊόντων που προσφέρει, έχουν συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της αρνητικής επίδρασης των εξωγενών παραγόντων.

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ο όμιλος κατορθώνει να διατηρεί επαναλαμβανόμενα βιώσιμη υψηλή κερδοφορία και να στοχεύει στην περαιτέρω αύξησή της, αναδεικνύοντας έτσι την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού του μοντέλου.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του ομίλου στην Ελλάδα και ειδικότερα στην ακριτική περιοχή της Θράκης;

Μπορούμε να ισχυριστούμε με ασφάλεια πως το κοινωνικό - οικονομικό αποτύπωμα του ομίλου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Ο όμιλος αναπτύσσεται συνεχώς και με γοργούς ρυθμούς, όπως και η άμεση και έμμεση αξία που δημιουργεί για τον ίδιο, τους πάνω από 2.000 εργαζομένους του και όλο του το οικοσύστημα, πελάτες, προμηθευτές, επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό. Επίσης, ως εξαγωγική εταιρεία με μεγάλη δραστηριότητα, η οποία εκτείνεται σε 80 χώρες, συνεισφέρει σημαντικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Παράλληλα, η χρήση καινοτόμου τεχνολογίας και η πρωτοπορία που χαρακτηρίζει τον όμιλό μας στη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία της χώρας μας συνηγορούν στη θετική επίδραση και συνεισφορά του στην εθνική οικονομία και απασχόληση. Σε τοπικό επίπεδο, η προσφορά εργασίας σε Θράκη και Ιωάννινα ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία των ακριτικών περιοχών, ενώ μέσω του Κοινωνικού Κέντρου Σταύρος Χαλιορής, με έδρα την Ξάνθη, στεκόμαστε αρωγός στο πλευρό των τοπικών κοινοτήτων με σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις που υποστηρίζουν τη νέα γενιά, τον πολιτισμό και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

v