Ευ. Αγγελίδης (Profile): Η εξειδίκευση μοχλός ανάπτυξης

Η οργανική ανάπτυξη της Profile θα συνεχίσει με διψήφια ποσοστά ετησίως, καθώς τα μερίδιά μας διευρύνονται, τονίζει ο CEO της εταιρείας Ευ. Αγγελίδης, σε συνέντευξή του στην έκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times. Είμαστε σε διαρκή τροχιά εξαγορών.

Ευ. Αγγελίδης (Profile): Η εξειδίκευση μοχλός ανάπτυξης

Η εξειδίκευση, οι εξαγορές και η Έρευνα & Ανάπτυξη είναι οι στρατηγικοί άξονες για τη μεγέθυνση της Prοfile, σημειώνει ο Ευάγγελος Αγγελίδης, CEO της εταιρείας. Ακόμα, εξηγεί το αντικείμενο και τη θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, μιλά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και για την «καταναλωτική» τάση στον κλάδο, ενώ σχολιάζει και την αντιμετώπιση της εταιρείας από τους επενδυτές.

 

Η εταιρεία που διοικείτε έχει καταφέρει να κατακτήσει σημαντική θέση στη διεθνή αγορά λογισμικού στον χώρο του «fintech». Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας και ποιες οι προσδοκίες σας;

Η Prοfile είναι μία από τις σχετικά λίγες εταιρείες διεθνώς που εξειδικεύονται επί δεκαετίες στο χρηματοοικονομικό λογισμικό, ολοκληρώνοντας περίπλοκα έργα, με υλοποιήσεις στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου. Γι’ αυτό και έχει καταφέρει να εξάγει τεχνολογία σε ποσοστό περίπου 70% του κύκλου εργασιών. Μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό το μεγάλο εύρος των λύσεων και η έμφαση στις νέες τάσεις του fintech, όπως είναι οι ψηφιακές τράπεζες, τα ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών και μικροχρηματοδοτήσεων, αλλά και οι προσωποποιημένες υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων. Σε συνδυασμό με την ευελιξία του οργανισμού μας και του bundling των προϊόντων μας σε ενιαίες πλατφόρμες, ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις, εύκολες στη χρήση, γρήγορες στην εγκατάσταση και με δυνατότητες επεκτασιμότητας.

Επίσης, διαθέτουμε σταθερά σημαντικούς πόρους στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Για παράδειγμα, αυτή την εποχή επενδύουμε στην παροχή ανοιχτών λύσεων (API-first) με δυνατότητες εύκολων διασυνδέσεων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων SaaS & Managed Services στο Cloud και στη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Μας ενδιαφέρει να βρισκόμαστε πάντα στο μεταίχμιο των τεχνολογικών εξελίξεων.

Το γεγονός ότι η λειτουργία μας έχει διεθνοποιηθεί, μας παρέχει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους σε σημαντικούς πελάτες ανεπτυγμένων αλλά και αναπτυσσόμενων οικονομιών, από τη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία έως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οπότε, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του brand μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η οργανική ανάπτυξη της εταιρείας θα συνεχίσει με διψήφια ποσοστά ετησίως, καθώς τα μερίδιά μας διευρύνονται τόσο από αντικαταστάσεις συστημάτων ανταγωνιστών όσο και από την κάλυψη νέων αναγκών της αγοράς, τις οποίες σπεύδουμε ταχύτατα να καλύψουμε.

Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας από το μέτωπο των εξαγορών; Τι σχεδιάζετε για το εγγύς μέλλον;

Θεωρούμε ότι η αναζήτηση εξαγορών ταιριάζει απόλυτα στο επιχειρηματικό μας μοντέλο, συμπληρωματικά στην οργανική ανάπτυξη. Αφενός, η αγορά μας είναι υγιής και αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα. Αφετέρου, είμαστε μία προϊοντική εταιρεία εξειδικευμένου λογισμικού με υψηλά ποσοστά επαναληψιμότητας των λύσεων στους νέους πελάτες και με αποδεδειγμένη ικανότητα ενσωμάτωσης νέων εταιρειών με συμπληρωματικά προϊόντα και πελατολόγιο. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η Prοfile βρίσκεται σε διαρκή τροχιά εξαγορών. Μετά τις επιτυχημένες εξαγορές της Login το 2017 και της Euronext Centevo το 2021, συνεχίζουμε να αναζητούμε νέες ευκαιρίες με ορίζοντα την επόμενη διετία. Διερευνώνται ήδη αρκετές περιπτώσεις, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε πιο ώριμο στάδιο και -εφόσον ευοδωθούν- θα αλλάξουν σημαντικά το επίπεδο της εταιρείας μας.

Ποιος είναι ο στόχος σας σχετικά με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης; Πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθεί τόσο μεγάλος όγκος εργασιών μέσα σε στενά χρονικά όρια και σε μια περίοδο έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών;

Στόχος μας είναι η διεκδίκηση και εκτέλεση έργων στα οποία διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είτε πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε για φορείς του Δημοσίου. Έχουμε ήδη αποδείξει την ικανότητά μας να προσφέρουμε πρωτοποριακές ψηφιακές λύσεις, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ψηφιακή αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. Για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μεγάλου όγκου εργασιών σε στενά χρονικά περιθώρια, ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους, με αυστηρές προθεσμίες και την καθιέρωση «οροσήμων». Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η τεχνογνωσία που διαθέτουμε, καθώς και η συνεχής στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό. Προσθέτουμε συνεχώς στο δυναμικό μας νέα στελέχη, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Επίσης, εφόσον απαιτείται, έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού και από το εξωτερικό, μέσω των γραφείων που διαθέτουμε.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα ολοκληρωθούν μέσα σε λίγα χρόνια. Ποια είναι η στρατηγική σας προκειμένου να καλύψετε το κενό εργασιών που ενδέχεται να προκύψει;

Τα έργα που διεκδικούμε ενέχουν σημαντικά ποσά επεκτάσεων και συντηρήσεων για τα επόμενα έτη, ενώ η Prοfile έχει καθιερωθεί πλέον μεταξύ των σημαντικών τεχνολογικών εταίρων του Δημοσίου. Δεδομένου ότι οι τεχνολογικές ανάγκες των κρατών αναπτύσσονται διαρκώς, ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις, θεωρούμε ότι θα προκύπτουν συνεχώς προϋπολογισμοί για έργα τεχνολογικών αναβαθμίσεων.

Επιπλέον, προτιθέμεθα να επενδύσουμε σημαντικό μέρος από τα κέρδη που δημιουργεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), μια δραστηριότητα στην οποία τα τελευταία χρόνια επενδύουμε περίπου το 25% του κύκλου εργασιών, αλλά και στην εξαγορά εταιρειών λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ώστε να διατηρήσουμε ακέραια την ανάπτυξή μας για τα επόμενα χρόνια.

Γιατί ο κλάδος σας διαπραγματεύεται με υψηλότερους δείκτες αποτίμησης στα χρηματιστήρια του εξωτερικού; Πώς αντιμετωπίζουν σήμερα την Prοfile οι επενδυτές;

Οι διεθνείς αγορές προεξοφλούν σε κάποιο βαθμό τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Προσφέρουν ιδιαίτερα σημαντικές αποτιμήσεις σε εταιρείες με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως να παρέχουν προϊοντικοποιημένες λύσεις, να έχουν σημαντικά ποσοστά επαναλαμβανόμενων εσόδων, να αναπτύσσονται δυναμικά, να επενδύουν στις νέες τεχνολογίες και να διαθέτουν «scalable» λειτουργικά μοντέλα, ώστε η ανάπτυξη να συνοδεύεται με περαιτέρω κερδοφορία.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά που διαθέτει και η εταιρεία μας, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές του κλάδου (Gartner, Forrester) αλλά και εκθέσεις από επενδυτικές τράπεζες. Εντούτοις, παρά την άνοδο που έχει καταγραφεί, η σημερινή αποτίμηση της Prοfile βρίσκεται κάτω από το ήμισυ των διεθνών ομοειδών εταιρειών.

Παρατηρούμε, ωστόσο, πως όσο επαληθεύουμε τα πλάνα που επικοινωνούμε στην επενδυτική κοινότητα και όσο η εταιρεία μεγεθύνεται με βάση τις στρατηγικές που προαναφέραμε, προσελκύονται ολοένα και περισσότεροι σημαντικοί θεσμικοί αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Οπότε πιστεύουμε πως είναι θέμα χρόνου να συγκλίνουν οι δείκτες αποτίμησης με τα διεθνή πρότυπα.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

v