Λ. Παπακωνσταντίνου: Ποια είναι η «συνταγή» των επιτυχημένων εξαγορών

Τα κριτήρια με τα οποία επενδύει η Ideal Holdings περιγράφει ο πρόεδρος της εταιρίας Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην ειδική έκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times.

Λ. Παπακωνσταντίνου: Ποια είναι η «συνταγή» των επιτυχημένων εξαγορών

Την πορεία ανάπτυξης και μεγέθυνσης της Ideal Holdings αναλύει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος δίνει τις βασικές επενδυτικές αρχές που ακολουθεί. Ακόμα, σχολιάζει τις εξελίξεις στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, αναλύει τα κριτήρια με τα οποία ο Όμιλος επενδύει σε άλλους κλάδους και εταιρείες, ενώ «μεταφράζει» τον αντίκτυπο στα μεγέθη της εταιρείας και στην πορεία της μετοχής στο Χ.Α.

 

Οι κινήσεις της Ideal από τη φύση της συναρτώνται από το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα και εσείς προσωπικά έχετε μακρά εμπειρία στον χώρο των αγορών και των επενδύσεων. Το 2023, παρά τις δυσκολίες, ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Ποιες προοπτικές βλέπετε για το επόμενο έτος;

Το 2024 περιμένουμε ότι θα είναι χρονιά προκλήσεων για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία. Στον ήδη μακρύ πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας, προστέθηκε και ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, με τον κίνδυνο πιθανής μεγαλύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Επίσης, παραμένει στο προσκήνιο το θέμα της πορείας των επιτοκίων και η στάση των κεντρικών τραπεζών. Στα παραπάνω θα προσθέσουμε τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις συνέπειες από το αποτέλεσμά τους.

Οι περισσότεροι αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στη γεωπολιτική σκακιέρα, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα και ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για σταδιακή μείωση στο τέλος του 2024. Η Ελλάδα επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αναμένεται να έχει καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα και την επιθυμία να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αναμένουμε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και με μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης κινδύνου. Οι καλές ελληνικές εταιρείες έχουν εξέλθει δυνατότερες από τα χρόνια της κρίσης, έχουν συσσωρεύσει εμπειρίες, τα οικονομικά τους αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά και, τέλος, έχουν διευρύνει τους ορίζοντές τους.

Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε τα παραπάνω, εκτιμούμε ότι το επόμενο έτος συγκεντρώνει περισσότερες θετικές προοπτικές.

H πορεία των αποτελεσμάτων, αλλά και της μετοχής της εταιρείας, ήταν εντυπωσιακή μέσα στη χρονιά. Πιστεύετε ότι η αγορά έχει πλέον καταλάβει το μοντέλο λειτουργίας που έχετε υιοθετήσει;

Η αλήθεια είναι ότι το 2023 η αγορά έχει επιβραβεύσει την εταιρεία μας και τα αποτελέσματα που φέραμε. Νομίζουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε σωστά το αφήγημά μας.

Η εταιρεία δεν είχε μέχρι πρότινος τη φιλοσοφία της επικοινωνίας με τους επενδυτές και της εξωστρέφειας. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, σχετιζόταν με το μέγεθός της, το περιορισμένο free float και τη χαμηλή εμπορευσιμότητα. Κατορθώσαμε με την προσπάθειά μας να τα βελτιώσουμε.

Σήμερα, η επικοινωνία μας είναι πολύ καλύτερη και στηρίζεται στη διαφάνεια και την παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων. Επίσης, με τη δημοσίευση αποτελεσμάτων σε τριμηνιαία βάση και τις αντίστοιχες παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές, δημιουργούμε τη βάση για υγιή και συνεχή διάλογο. Ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε roadshows με ξένους θεσμικούς επενδυτές, με σκοπό την παρουσίασή μας και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Τέλος, προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε όλους τους επενδυτές τον τρόπο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, γιατί με τις συνεχείς κινήσεις μας δεν είναι εύκολη η αντιπαραβολή οικονομικών καταστάσεων (χρονιά με χρονιά) γι’ αυτούς που δεν έχουν επαρκή γνώση των οικονομικών.

Η στρατηγική μας για το 2024 είναι να αυξήσουμε την επικοινωνία μας σε όλα τα επίπεδα που προανέφερα. Ελπίζουμε ότι με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων μετά το α’ τρίμηνο και τη συνεχή επικοινωνία, η εικόνα αυτή θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Πώς επιλέγετε τις κινήσεις εξαγορών; Υπάρχουν κάποια λιγότερο ή περισσότερο απόλυτα κριτήρια; Υπάρχουν κλάδοι που προτιμάτε και γιατί;

Η Ideal Holdings είναι μια ελληνική εταιρεία συμμετοχών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία λειτουργεί με στόχο τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους της.

Η στρατηγική μας συνοψίζεται στις εξής αρχές: παρουσία σε διαφορετικούς κλάδους με πλειοψηφική συμμετοχή σε εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση.

Η επενδυτική μας φιλοσοφία δεν επικεντρώνεται στην επένδυση σε συγκεκριμένους κλάδους, αλλά σε εταιρείες που πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις, όπως: α) υγιή οικονομικά στοιχεία, β) προοπτικές περαιτέρω οργανικής και βιώσιμης ή μέσω νέων εξαγορών ανάπτυξης, γ) πετυχημένο management και δ) διοίκηση και μετόχους που συμμερίζονται το όραμά μας και τη στρατηγική μας και επιθυμούν να γίνουν μέλη ενός μεγαλύτερου ομίλου. Τα παραπάνω αποτελούν για εμάς απόλυτα κριτήρια, όταν πρόκειται για επενδύσεις σε κάποιον κλάδο διαφορετικό από αυτούς στους οποίους ήδη έχουμε παρουσία.

Οι επενδύσεις μας, όμως, σε κάποια εταιρεία γίνονται πάντα με τη φιλοσοφία όχι μόνο της οργανικής ανάπτυξής της, αλλά της δυνατότητας να μεγαλώσει μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Σε αυτή την περίπτωση, τα κριτήρια διαφοροποιούνται και αναλύονται καλύτερα σε: α) αύξηση μεριδίου αγοράς, β) βελτίωση περιθωρίου κέρδους, γ) προσθήκη νέων προϊόντων συμπληρωματικών με τα υπάρχοντα και δ) ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Επιγραμματικά, υπάρχουν κλάδοι που δεν προτιμάμε, αλλά δεν θέλω να τους αναφέρω.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κλειδί της επιτυχίας μετά από μια εξαγορά; Πόσο βοηθά η πρακτική ανταλλαγής μετοχών μιας εξαγοραζόμενης με αυτές της holding που την εξαγόρασε;

Νομίζω ότι δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες για την επιτυχία μιας εξαγοράς. Από πλευράς μας, προσπαθούμε πάντα να βασιστούμε πάνω στα αρχικά πλάνα και στις συζητήσεις που κάναμε με τις εταιρείες και τις διοικήσεις τους, όταν ξεκινούσαμε τη διαδικασία προσέγγισης.

Οι κανόνες που ακολουθούμε, είναι απλοί: α) καταγραφή του τρόπου διοίκησης και του business plan, β) στοχοθεσία και καταγραφή συγκεκριμένων δεικτών αποδοτικότητας, γ) επιμερισμός και καταλογισμός ευθυνών και δ) ανεξαρτησία διοίκησης, αλλά πάντα στο πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας ενός ομίλου. Όταν οι κανόνες αυτοί ακολουθούνται, το ισοζύγιο είναι θετικό.

Η ανταλλαγή μετοχών αποτελεί πάντα βασικό στοιχείο της επενδυτικής μας στρατηγικής και αναπόσπαστο κομμάτι του τιμήματος. Όταν ξεκινάμε συζητήσεις, το ξεκαθαρίζουμε πάντα με τις εταιρείες στις οποίες επενδύουμε και δαπανούμε χρόνο για να το εξηγήσουμε. Επειδή σε όλες τις επενδύσεις μας μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίσαμε θέματα παρανόησης, θα λέγαμε ότι είναι αποδεκτή με επιτυχία.

 

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

v