«Ο κόσμος είναι πάντα ένα επικίνδυνο μέρος»

Ο Jamie Dimon, επικεφαλής της JPMorgan, ανησυχεί έντονα για την παγκόσμια συγκυρία και υπεραμύνεται της εφαρμογής των κριτηρίων ESG.

«Ο κόσμος είναι πάντα ένα επικίνδυνο μέρος»
  • Δηλώσεις του Jamie Dimon (γράφει η Lauren Hirsch)

Ο Jamie Dimon, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, δήλωσε στο συνέδριο του Dealbook, ότι θα αντεπιτεθεί στις προσπάθειες του Τέξας να περιορίσει τις συναλλαγές της πολιτείας με χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που ασπάζονται… περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτικές διακυβέρνησης.

Το Τέξας ψήφισε δύο νόμους το 2021 που περιορίζουν τη συνεργασία της πολιτείας με τράπεζες που οι ρυθμιστικές αρχές καθορίζουν ότι θέτουν περιορισμούς στις συναλλαγές τους με βιομηχανίες ενέργειας και όπλων. Λόγω αυτού, η JPMorgan πέρασε μεγάλο μέρος του 2022 στο περιθώριο της αγοράς ομολόγων της συγκεκριμένης πολιτείας.

Ο Dimon χαρακτήρισε τους νόμους του Τέξας επιβλαβείς για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας το έργο που κάνει η τράπεζα για τη χρηματοδότηση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων επιχειρήσεων. «Δεν ξέρω ακριβώς γιατί είναι αναστατωμένοι μαζί μας και πιθανότατα θα το ξανασκεφτούν αυτό κάποια στιγμή», δήλωσε ο Dimon.

Ο Dimon αναφέρθηκε επίσης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η οικονομία και η γεωπολιτική. Επεκτάθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις του, στις οποίες χαρακτήριζε την τρέχουσα συγκυρία ως μία από τις πιο επικίνδυνες των τελευταίων δεκαετιών. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα, είπε, είναι «η διάδοση των πυρηνικών όπλων, η κλιματική αλλαγή και ακόμη μία πανδημία». «Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Ο κόσμος είναι πάντα ένα επικίνδυνο μέρος, απλά το έχουμε ξεχάσει», δήλωσε.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι οι άλλες ανησυχίες του περιλαμβάνουν το τι θα συμβεί αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν -μια κίνηση που ο ίδιος είπε ότι θα προκαλούσε μια «μεγάλη ύφεση»- και οι ασύστολες κρατικές δαπάνες των ΗΠΑ, τις οποίες παρομοίασε με «ναρκωτικά που εισάγονται απευθείας στο σύστημά μας».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σχέση της τράπεζας με την ByteDance, τη μητρική εταιρεία της TikTok, την οποία διάφορα κράτη έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν λόγω των δεσμών της με την Κίνα, ο Dimon δήλωσε ότι, ενώ η τράπεζα δεν σχολιάζει τις σχέσεις με τους πελάτες της, προβαίνει σε ενδελεχή έλεγχο. Είπε ότι, αν οι πελάτες «έκαναν πράγματα που θεωρούμε πραγματικά κακά», η JPMorgan δεν θα τους χρηματοδοτούσε.

Όσον αφορά την πολιτική, ο Dimon επισήμανε ότι παρότρυνε ακόμη και τους «πολύ φιλελεύθερους Δημοκρατικούς» να βοηθήσουν την υποψήφια των Ρεπουμπλικανών Nikki Haley. Δεν πήρε θέση στο ότι ο υποψήφιος πρέπει να είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον Donald Trump. «Θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος… Πρέπει να το αντιμετωπίσω και αυτό», είπε.

Ο Dimon ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τη μήνυση της τράπεζας κατά του Elon Musk για ένα tweet του 2018. «Θα κερδίσουμε», δήλωσε για την αγωγή.

c.2023 The New York Times Company

v